Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе посјетио касарну „Милован Шарановић“: Ви, војници, први сте отворили врата НАТО-а за своју државу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић честитао је официрима, подофицирима и војницима Војске Црне Горе чланство наше земље у НАТО-у рекавши да је у остварењу тог стратешког националног циља, управо Војска Црне Горе дала огроман допринос.

„Још у марту 2010. године наши војници су први пут отишли у мировну мисију у Авганистану, под окриљем снага НАТО-а. Био је то јасан знак да савезници високо цијене спремност, обученост и одлучност црногорске војске и на тај начин послата је недвосмислена порука: када црногорско друштво у цјелини буде спремно за испуњавање високих стандарда, онако како су припадници војске већ тада били спремни – Црна Гора ће добити своје мјесто у друштву најмоћнијих држава данашњице. Ви сте, дакле, први отворили врата Алијансе за своју државу!“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић јутрос у касарни „Милован Шарановић“ у Даниловграду.

Предсједник Владе је рекао да је напор вриједио резултата јер је први пут Црна Гора трајно обезбиједила државну независност; мир и безбједност за своје грађане и све претпоставке да се цјелокупна друштвена енергија усмјери ка економском напретку и стварању услова за бољи и квалитетнији живот грађана.

Премијер је рекао да је сваки четврти припадник Војске Црне Горе провео одређено вријеме у некој од међународних мисија и операција и да за нашу Војску то представља драгоцјено искуство.

„То је податак којим се мало ко од савезника може похвалити. Снажна војска не зависи само од своје бројности већ од спремности њених припадника да професионално и у складу са највишим стандардима и војним доктринама обављају постављене задатке“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је изразио увјерење да ће тако бити и убудуће, да ће припадници Војске Црне Горе сада у новом статусу пуноправног члана Алијансе са осјећањем поноса и високе одговорности чувати име своје државе, свуда гдје буде потребно да се бране мир и безбједност у данашњем турбулентном свијету.

„Нека вам на том часном задатку подстрек буде и чињеница да су припадници црногорске војске учествовали у међународним мировним мисијама и прије пуних 120 година, на острву Криту! Увијек на страни слободе, увијек на страни угрожених, увијек спремни да заштите мир – то је идеја водиља уграђена у биће црногорског војника!“ – рекао је предсједник Владе.

У касарни „Милован Шарановић“ припређен је приказ војне опреме и дијела војних способности Војске Црне Горе.

Приказ се састоји из четири сегмента: рјешавање талачке ситуације у аутобусу, гађање тима Војне полиције из различитих позиција, дејство тима Војне полиције на отето возило у покрету и тим Војне полиције у нападу и препад на објекат уз ватрену подршку.

Уз предсједника Владе, догађају је присуствовао и министар одбране Предраг Бошковић.


Обраћање предсједника Владе Душка Марковића можете преузети овдје.

   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?