Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин на сједници ПОСП-а: Остварујемо конкретне резултате у борби против организованог криминала и корупције

Објављено: 15.06.2017. 01:00 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Потпредсједник Владе Зоран Пажин учествовао је данас у Стразбуру на XИИИ сједници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање. Потпредсједник је поздравио чланове Одбора у име Владе Црне Горе и представио резултате у протеклој години у преговарачком процесу са Европском унијом, с посебним акцентом на владавину права.

Потпредсједник Пажин је подсјетио да је Црна Гора до сада отворила 26 и привремено затворила 2 преговарачка поглавља, те да гаји легитимно очекивање да до краја мјесеца отвори још два поглавља: 1 – слободно кретање роба и 22 – регионална политика, те затвори преговоре у поглављу 30 – вањски односи. Он је указао посланицима Европског парламента и Скупштине да Црна Гора препознаје важност равномјерног развоја преговарачког процеса, те да се посебан фокус ставља на испуњење 83 привремена мјерила у поглављима 23 и 24. У том смислу саопштио је да постоји јасна слика шта је потребно учинити како бисмо у наредном краткорочном периоду могли преузети обавезе које ће проистећи из мјерила за затварање преговора у наведеним поглављима.

Уз подсјећање да је Црна Гора скоро у потпуности заокружила правни и институционални оквир, потпредсједник је информисао о конкретним резултатима у области борбе против организованог криминала и корупције, посебно корупције на високом нивоу. У том контексту, подсјетио је да је у протеклој години у области одузимања имовинске користи стечене криминалним активностима, на основу споразума о признању кривице закљученим у предметима високе корупције, одузета имовинска корист у износу од 30 милиона еура.

Потпредсједник је упознао да су само у првих 5 мјесеци 2017. године поднијети оптужни акти против 19 лица због кривичних дјела из области организованог криминала. Такође, из истог опуса кривичних дјела покренута је истрага против 36 лица. У односу на истраге из области високе корупције за исти временски период донијете су наредбе за спровођење истраге против 17 лица, као и против 1 правног лица, а истраге су покренуте против 12 лица.

Потпредсједник се осврнуо и на актуелну политичку ситуацију у Црној Гори, указујући да се и даље не препознаје опредјељење опозиције да свој демократски капацитет исказује у Скупштини Црне Горе. Он је подсјетио и да стоји позив Владе опозицији да, кроз отворени дијалог у оквиру институција система, допринесе рјешењу политичке ситуације, полазећи од јасно формулисаних, логичних и адекватно представљених ставова опозиције.

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање је форум за вођење политичког дијалога успостављен у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, који чине посланици Скупштине Црне Горе и Европског парламента.

Европосланик Танок потпредсједнику Пажину: Црна Гора је и даље добра прича на Балкану

Služba za odnose s javnošćuНа маргинама Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин састао се данас са послаником и извјестиоцем за Црну Гору Европског парламента Чарлсом Таноком.

Европосланик Танок је поздравио напоре које Црна Гора улаже у процес интеграције Црне Горе у Европску унију. Танок је нагласио да је и Црна Гора даље добра прича на Балкану. Он је посебно истакао да је Црна Гора заслужено постала чланица НАТО због чега је упутио искрене честитке, оцијенујући веома позитивним проактивни приступ рјешавању безбједносних изазова који су пратили НАТО интеграцију Црне Горе и упитно учешће Русије у том процесу.

Потпредсједник Пажин упознао је саговорника са актуелном политичком и безбједносном ситуацијом у Црној Гори. Оцјењујући важном досадашњу подршку, увијек конструктивну и објективну анализу стања у Црној Гори, потпредсједник се захвалио и на залагању саговорника у Европском парламенту које доприноси даљем пројектовању реформских политика у Црној Гори.

Заједнички је констатована и важност даљег наставка црногорског пута ка Европској унији, уз нагласак на потреби пуне посвећености Европске уније процесу проширења, заснованог на заслугама и на бази оцјењивања напретка сваке државе појединачно.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?