Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Меморандум о сарадњи између Генералног секретаријата Владе и ИЦД-а у циљу очувања и дигитализације архивског фонда

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
     
Генерална секретарка Владе Црне Горе Наташа Пешић и заступник компаније Интернатионал Цонсултинг анд Девелопмент (ИЦД) Бојан Бољевић потписали су данас Меморандум о сарадњи, у циљу очувања и дигитализације архивског фонда насталог у раду Владе Црне Горе.

Сарадња је успостављена на иницијативу ИЦД –а, који је изразио спремност да ангажује своје техничке и професионалне капацитете на пословима скенирања и микрофилмовања документационе и архивске грађе настале у раду Владе и њених органа, као и на формирању електронске базе овако насталих података.

Како је истакла генерална секретарка Наташа Пешић, архивски фонд је од изузетног значаја за културу и историјска проучавања. Његово оштећење или губитак би представљало ненадокнадиву штету. Уједно, у складу са стратешким циљевима развоја електронске управе и информационог друштва Црне Горе, позитивним законским прописима Црне Горе и препорукама Европске уније потребно је предузети мјере за његову дигитализацију. У складу са тим, према подацима које је припремио Генерални секретаријат Владе у сарадњи са Државним архивом Црне Горе, неопходно је приступити припреми и изради пројекта информационог система архиве са циљем успостављања система који ће олакшати преглед и унакрсно повезивање документације, као и организацију и управљање архивираним документима.

У ту сврху, у припремној фази за израду пројекта, тестна имплементација система за дигитализацију архивског фонда биће извршена у Генералном секретаријату Владе Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?