Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана 32. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke          
Данас је у Даниловграду у просторијама Регионалне школе за државну управу (РеСПА), одржана 32. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем којом је предсједавао Филип Вујановић, предсједник Националног савјета. У раду Сједнице учествовали су и потпредсједник Владе Милутин Симовић, министарка науке др Сања Дамјановић, министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић и и предсједник Општине Даниловград Бранислав Ђурановић.

Национални савјет је подржао активности које је представила министарка науке др Сања Дамјановић, а које се односе на изградњу будуће научно-технолошке инфраструктуре успостављањем Централне јединице Научно-технолошког парка у Подгорици и покретањем Иницијативе за оснивање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи са мисијом „Наука за мир“.

Ријеч је о изузетно значајним активностима које ће омогућити успостављање оптималне платформе за стављање резултата научних истраживања у функцију унапређења економског развоја и здравља становништва.

Национални савјет је размотрио Социо-економску анализу која је припрмљена у оквиру Предлога Закона о потврђивању Париског споразума. Подржан је предлог обима и структуре инвестиционих улагања за достизање национално утврђеног циља смањења емисија гасова с ефектом стаклене баште за 30 одсто до 2030. године у односу на ниво емисија у базној 1990. години.

Такође, указано је на значај континуиране сарадње Владе и привредних субјеката одговорних за реализацију пројеката за повећање енергетске ефикасности, унапређење индустријских технологија у металном сектору, повећање удјела енергије из обновљивих извора у бруто финалној потрошњи енергије до 33 одсто и модернизацију у сектору производњ енергије.

Оцијењено је да Акциони план за одрживи развој Главног града представља оптималан оквир за повезивање дјеловања Главног града с активностима у контексту спровођења Националне стратегије одрживог развоја. Препоручено је да се Акциони план достави Скупштини Главног града на усвајање.

Доношењем овог документа Подгорица ће бити први град у региону, али и међу првим градовима у Европи, који ће започети имплементацију Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године. Исказана је подршка и осталим иницијативама локалних самоуправа које су усмјерене на стварање оптималних услова за одрживи локални развој.

Национални савјет је подржао Анализу развоја повољнијег амбијента за зелене послове и предузећа у општинама Мојковац, Бијело Поље и Беране у контексту стварања повољнијег регулаторног и стратешког оквира за увођење подстицајних мјера за зелене дјелатности и повећање броја зелених послова.

Резултате ове анализе чију је израду подржала Међународна организација рада треба интегрисати у развојне планове локалних самоуправа.

Национални савјет је размотрио и друга питања из своје надлежности.

Министарство одрживог развоја и туризма / Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?