Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Жабљаку: Након уласка у НАТО и нове фазе интеграције у ЕУ немамо преча посла од развоја и економије

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас и руководствима општине Жабљак, Јавног предузећа Национални паркови и Националног парка Дурмитор да Влада након заокруживања стратешких националних политика пребацује фокус на економију, али да је потребна већа ефикасност на локалном нивоу и да из општина морају бити покретане иницијативе за бољу и бржу валоризацију наших огромних потенцијала.

„Црна Гора је, надам се за сва времена, оставила иза себе потребу дефинисања стратешких праваца. Те одлуке, у које смо морали ући, донијели смо: 2006. смо обновили државу, а 5. јуна смо ушли у НАТО и тиме учврстили вољу већине грађана – да имамо своју државу, да сами одлучујемо о својим перспективама и да будемо сигурни. Европска унија је наш сљедећи стратешки избор. То иде добро, а сада ће додатно добити на динамици јер ћемо бити релаксирани ових тема које смо квалитетно ријешили и оставили за собом. 20. јуна у Бриселу отварамо још два преговарачка поглавља, и још једно затварамо. Са 28 отворених поглавља од 33, и са 3 затворена улазимо у нову фазу односа са Европском унијом. Уз Берлински процес вјерујем да сада идемо у нове бенефите поготово када је ријеч о инфраструктури. Због свега тога, сада треба да будемо посвећени питањима развоја и економије. Немамо сада преча посла. Вјерујем да ћемо након данашње посјете пратити на дневном нивоу шта се дешава на терену, да ли се дешавају видљиве промјене или имамо само планове у главама. Одавде морају да долазе идеје које сте способни да претворите у резултат“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на састанку са руководством општине на челу са предсједником општине Веселином Вукићевићем и предсједником Скупштине општине Видојем Томчићем.

Руководство општине упознало је предсједника Марковића са развојним пројектима као и са изазовима са којима се Жабљак суочава. Посебно је напоменуто да је капитални буџет Жабљака ове године 2,1 милион еура и да се очекује реализација донације Републике Словеније у износу од 900.000 еура.

Предсједник Марковић је упознао руководство општине са рјешењем проблема снабдијевања водом током предстојеће љетње сезоне. Премијер је рекао да је Влада на јучерашњиј сједници утврдила хитне мјере како би проблем био превазиђен, да је за ту сврху издвојено 58.000 еура, али је указао на потребу интензивнијег укључивања локалне управе у превазилажење овог изазова.

Као посебан изазов премијер је истакао дјеловање локалног комуналног предузећа задуженог за чистоћу и изглед Жабљака рекавши да предстоји озбиљан посао и на пројекту рециклажног центра.

Челници општине Жабљак и министар спорта Никола Јановић договорили су конкнретне активности са циљем боље валоризације нове спортске сале на Жабљаку.

Сарадња Општине и НП „Дурмитор“

На заједничком састанку руководстава општине, Јавног предузећа „Национални паркови Црне Горе“ и Националног парка „Дурмитор“ предсједник Владе је затражио интензивнију и ефикаснију сарадњу.

„Оно што је интерес општине Жабљак мора бити и интерес НП „Дурмитор“, и обрнуто. Интререс и једних и других треба да буде да овај простор буде претворен у квалитетну понуду од које ће користи имати и Жабљак и цијела Црна Гора. Неопходна је синхронизација када је у питању туристичка и свеукупна понуда јер је то неоодвојиво“ – рекао је предсједник Марковић на састанку са директорицом Националних паркова Црне Горе Азром Вуковић, директором НП „Дурмитор“ Томом Пајовићем и предсједником општине Жабљак Веселином Вукићевићем.

Посјете успјешним привредницима

Предсједник Владе посјетио је фарму ХМ Дурмитор и етно село Шљеме – два пројекта која захваљујући приватној иницијативи обогаћују туристичку и привредну слику Жабљака.

Премијер је рекао на крају посјете да је састанак био успјешан и да са задовољством може да констатује посвећен рад на Жабљаку.

Одговори на питања новинара

Одговарајући на питања новинара да прокоментарише оцјене опозиције о потреби одржавања нових парламентарних избора премијер је рекао да ће парламентарни избори бити у предвиђеном року.

„Ако опозиција жели дијалог на тему нових парламентарних избора – то могу да раде између себе“ – рекао је предсједник Марковић додајући да владајућа коалиција након учлањења у НАТО и убрзања европских интеграција кључним сматра економска питања. Додао је да са опозицијом може бити разговора, али да то мора бити дијалог, а не уцјене.

На питање да прокоментарише догађаје у Административном одбору Скупштине Црне Горе премијер је рекао да је владајућа коалиција показала демократски капацитет допустивши да тој сједници присуствују и посланици Демократског фронта који нијесу чланови Административног одбора.

„Дакле, дозволили су посланици ДПС-а и менаџмент Скупштине да уђу и да кажу то што мисле. Видјели сте какав је њихово говор био. То је говор пријетњи, говор мржње“ – рекао је предсједник Владе додајући да су посланици Демократског фронта имали демократску прилику и да су је потрошили, а да су посланици владајуће коалиције поступали на демократски начлин.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?