Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Амбасади САД: Црногорско-америчко пријатељство старије је од вијека, а сада смо успоставили и стратешко партнерство

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Предсједник Владе Душко Марковић на пријему у Амбасади САД поводом Дана независности

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић на пријему у Амбасади САД поводом Дана независности (93,0 МБ)

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је вечерас у Амбасади Сједињених Америчких Држава да је пријатељство Црне Горе и САД успостављено прије више од стотину година, а да је у овом вијеку успостављено и стратешко партнерство наших двију земаља.

„Партнерство које је крунисано прије пар недјеља када је Црна Гора, уз подршку свих савезника али превасходно Сједињених Држава, постала пуноправни члан Сјеверноатлантске алијансе – најмоћнијег војног и политичког савеза данашњег свијета. Партнерство које је ојачано низом билатералних састанака на највишем нивоу које смо имали у Вашингтону у претходних пар мјесеци. Партнерство којим је Црна Гора почаствована и привилегована!“ – рекао је предсједник Владе на свечаном пријему у Амбасади САД приређеном поводом обиљежавања 241. годишњице америчке независности.

Премијер је обраћање завршио ријечима: Нека Бог благослови Америку! Да је вјечна Црна Гора!“

Поред предсједника Владе званицама из дипломатског кора и културног, политичког и јавног живота Црне Горе обратила се и у својству домаћина амбасадорка САД Маргарет Ен Уехара.

Амбасадорка САД Уехара поручила је Црној Гори, парафразирајући хавајску пословицу, да нема стијене која је толико висока да се на њу човјек не би могао попети.

„Прилично сам сигурна да Црногорци знају понешто о пењању на високе планине! Нијесте се само пели на планине које чине ову дивну земљу и њене драматичне пејзаже. Прије двије седмице Црна Гора је постала 29. чланица НАТО-а. Желим још једном да честитам свим грађанима Црне Горе на овом изузетном достигнућу. Чланство у НАТО-у огроман је корак, али знам да постоје још виши врхови које треба освојити. То је чланство у Европској унији. Сигурна сам у способност Црне Горе да освоји сваки врх, без обзира на његову висину'' – рекла је амбасадорка САД Маргарет Ен Уехара на свечаном пријему поводом Дана независности САД.

Поручила је да сматра да је потребно постављати високе циљеве и да ће САД и међународна заједница наставити да раде са Црном Гором на изградњи сигурније, стабилне и просперитетне будућности''.

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на свечаности поводом Дана независности САД можете преузети овдје.

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/xурХВК-К9Ц0

                       
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?