Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пажин: АСК у досадашњем раду показала резултате који обећавају

Објављено: 26.06.2017. 20:44 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Потпредсједник Пажин отворио свечаност АСК поводом почетка подршке имплементацији мјера интегритета (40.7 МБ)

Видео: Потпредсједник Пажин отворио свечаност АСК поводом почетка подршке имплементацији мјера интегритета - кадрови

Видео: Обраћање потпредсједника Пажина на свечаности АСК поводом почетка подршке имплементацији мјера интегритета

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин отворио је данас свечаност Агенције за спјечавање корупције којом је обиљежен почетак имплементације пројектних активности у оквиру ИПА 2014 твининг пројекта „Подршка имплеменацији мјера интегритета“, а која је организована у партнерству са Националном агенцијом за сузбијање корупције (АНАЦ) Републике Италије.

Отварајући догађај потпредсједник Пажин је изразио наду да ће активности у оквиру овог пројекта и постигнути резултати имати свој видјљив утицај, имајући у виду области које ће бити третиране пројектом. Посебно је значајан утицај који ће пројектоване мјере имати, како у односу на јачање система интегритета у јавном сектору, тако и у правцу повећања повјерења грађана у систем заштите звиждача. Такође, значајни су напори који ће бити уложени и кроз реализацију овог пројекта у правцу обуке лица која ће јачати капацитете за унапрјеђење и спровођење планова интегритета у јавној управи. Код оваквих активности од кључног значаја је одржавање квалитетне сарадње и повјерења између Агенције и осталих институција, те ће овај пројекат резултирати проналажење нових нивоа и облика заједничког дјеловања, истако је Пажин.

Осврћући се на рад Агенције Пажин је нагласио да иза Агенције стоје значајни напори и залагања запослених, као и да је показала резултате који обећавају и тиме је потврђена оправданост опредјелјенја за њено оснивање. Агенција може кроз даљи проактивни приступ у испуњавању надлежности пружити свој доприност напорима државе у овој области, увјерен је Пажин.

Пажин је подсјетио да је Црна Гора своје намјере за јасну борбу против корупције показала и кроз успостављање Специјалног државног тужилаштва, које уз Агенцију чини двије нове, чврсте карике за још јаче суочавање са овим друштвеним проблемом. Уз подршку Управе полиције и других ресорних органа за спровођење закона, судској власти се олакшава посао у доношењу одлука против лица осумњичених за ова кривична или прекршајна дјела. Уз наведени институционални аспект, пун допринос је дат и кроз јачање правног система за борбу против корупције, на бази чега већ Црна Гора биљежи адекватан биланс остварених резултата. Све наведено је спровођено и спроводи се уз координацију ресорних институција и испуњавање обавеза утврђених стратешким документима за борбу против корупције и организованог криминала, посебно акциони планови за поглавља 23 и 24, те Оперативни документ за спрјечавање корупције у областима од посебног ризика, као анекса Акционог плана за Поглавље 23.

Реформе које Црна Гора спроводи у области спрјечавања корупције нијесу нове, нити Црној Гори, нити било којој држави која почива на принципима савремене демократије. У питању је једна од оних реформи која у пуном смислу означава процес који завршетком једне фазе отвара нове изазове и захтијева нова рјешења, те као таква никада не може и не смије бити проглашена завршеном, истакао је Пажин.

“С друге стране, интегритет је презумптивна карактеристика сваког појединца који жели да дјелује у јавном интересу. Интегритет представља још један од важних механизама за обезбијеђивање транспарентне и етичне јавне управе, зато вјерујем да сви у свом моралном и професионалном коду можемо имати увријежен став да корупција нипошто није рјешење, већ проблем. Сваком појединцу којем се морална вертикала не заснива на таквом систему, не смије бити мјесто у јавном сектору Црне Горе”, закључио је потпредсједник Пажин.

Као дио предприступне помоћи Европске уније Црној Гори, пројекат „Подршка имплеменацији мјера интегритета“ има за циљ да унаприједи систем интегритета и учврсти антикорупцијске механизме у јавном сектору у Црној Гори, као и да оснажи капацитете Агенције за спјечавање корупције за координацију, надзор и спровођење наведених механизама, са посебним акцентом на планове интегритета, заштиту звиждача и лобирање у јавном сектору Црне Горе.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?