Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НИК-а усвојила ажурирану Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката вриједних око пет милијарди еура

Објављено: 26.06.2017. 21:29 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
 

Национална инвестициона комисија (НИК), којом предсједава предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, размотрила је и усвојила ажурирану Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката.

Ажурирана листа садржи 57 пројеката из пет сектора: енергетике, саобраћаја, заштите животне средине, друштвених дјелатности и остале инфраструктуре. Процијењена вриједност пројеката који се налазе на листи, а са чијом реализацијом ће се започети у периоду 2017-2025, износи приближно пет милијарди еура. Ако се узму у обзир појединачни сегменти, онда је број пројеката обухваћених листом 134. Листа је послата Влади на верификацију.

Предсједник Марковић је казао да ова листа дефинише наш развојни интерес те да треба да се скончентришемо на оно што мијења стање у држави са аспекта стварања више могућности за развој и бољи квалитет живота. Сада, додао је он, кроз различите моделе треба тражити подршку за реализацију утврђених приоритетних пројеката.

Циљ је да се значајан износ средстава за реализацију пројеката обезбиједи кроз Западнобалкански инвестициони оквир (ЗИО). У том контексту, НИК-а је задужила ресорна министарства да ојачају административне капацитете и интезивирају комуникацију са међународним финансијским институцијама у циљу адекватне припреме потенцијалних пројеката за суфинансирање инфрастрактурних улагања од стране ЗИО.

На сједници је усвојен и полугодишњи Извјештај о раду НИК-е, а разговарано је и о изазовима током спровођења одређених инфраструктурних пројеката које финансира ЕУ, начинима за побољшање припреме пројеката за ЗИО те плану за пројектне пријаве за текуће позиве ЗИО у контексту Берлинског процеса.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?