Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Колегијуму за преговоре: Спремни за динамичнији наставак преговора

Објављено: 26.06.2017. 21:57 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
 

Влада Црне Горе снажно је опредијељена да у наставку европских интеграција уђе у динамичнију фазу преговора са Европском унијом која подразумијева интензивније и брже затварање преговарачких поглавља, казао је предсједник Владе Душко Марковић на сједници Колегијума за преговоре о приступању ЕУ, којом је предсједавао.

На тај начин, како је оцијенио, Влада ће пробати да оствари свој циљ - да у свом мандату заврши преговоре, након чега би почела фаза формализације чланства у Унији.

Осврћући се на тренутне геополитичке околности, премијер је навео да су оне комплексне али и да охрабрује побједа европских снага на изборима у неколико држава чланица ЕУ. Опредјелјенје Црне Горе ка Европи, додао је предсједник Марковић, није због чланства него због вриједности које она баштини.

Након што је Црна Гора недавно у Луксембургу привремено затворила поглавље 30. Вањски односи, те отворила преговоре у поглављима 1. Слобода кретања робе и 22. Регионална политика и координација структурних инструмената, на Колегијуму је дата подршка даљем снажном и интензивном наставку интеграција.

У том контексту, договорено је јачање активности на испуњавању посљедњег почетног мјерила као и завршних мјерила у поглављима која су близу постизања унутрашње спремности за њихово затварање.

На Колегијуму је договорено да се интензивирају активности усмјерене на испуњење посљедњег преосталог почетног мјерила у 8. поглављу Конкуренција.

Кад је ријеч о испуњавању завршних мјерила у девет поглавља, на сједници је размотрена динамика текућих и планираних активности усмјерених на заокруживање законодавног оквира и оснивања нових институција, те даљег јачања административних капацитета.

На сједници је било ријечи и о области владавине права. Размијењена су мишљења у вези са даљим обавезама у правцу испуњавања привремених мјерила у правосуђу, борби против корупције и организованог криминала, рјешавању старих предмета напада на новинаре, превенције тортуре, финансијских истрага и одузимања имовине стечене криминалном дјелатношћу у случајевима борбе против корупције, организованог криминала, прања новца, трговине људима и трговине наркотицима.

Осим чланова Колегијума, на данашњој сједници су учествовали и министри економије, финансија, унутрашњих послова, Драгица Секулић, Дарко Радуновић, Мевлудин Нухоџић, као и врховни државни тужилац Ивица Станковић, главни специјални тужилац Миливоје Катнић, замјеник предсједника и члан Судског савјета Добрица Шљиванчанин, секретарка Судског савјета Весна Аћимовић, шеф Сектора криминалистичке полиције Енис Баковић, државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Ангелина Живковић и генерални директор за нормативу у Министарству здравља Никола Антовић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?