Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са Јагландом: Црна Гора постигла јасне и видљиве резултате

Објављено: 27.06.2017. 20:36 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Састанак предсједника Владе Душка Марковића и генералног секретара СЕ Торбјорна Јагланда, потписивање Златне књиге и изјаве након састанка (50,2 МБ) 

Видео: Сусрет предсједника Владе Душка Марковића са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом - кадрови

Видео: Изјава предсједника Владе Душка Марковића

Видео: Изјава генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда

Видео: Питања новинара и одговори генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда

Од када је прије 10 година постала чланица Савјета Европе, Црна Гора је напредовала, постигла јасне и видљиве резултате, али су пред њом и даље изазови на којима је потребно радити у периоду који слиједи, оцијењено је у Стразбуру након састанка предсједника Владе Душка Марковића и генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда.

Премијер борави у званичној посјети Савјету Европе поводом 10 година чланства Црне Горе у овој међународној организацији.

Говорећи о значајним успјесима након обнављања независности државе и њеног чланства у СЕ, премијер је подсјетио да је Црна Гора 5. јуна постала чланица НАТО те да, послије пет година преговора са ЕУ, има 28 отворених преговарачких поглавља и да има намјеру да до краја године отвори и преостала поглавља. Додао је да је циљ да у наредних пет година окончамо тај процес и започнемо формализацију чланства у ЕУ.

Предсједник Марковић је истакао да су успјеси резултат рада ове, али и претходних влада и администрација, као и грађана.

„Али је ово истовремено и резултат наших партнера и наших пријатеља који су нам помогли да отклонимо или премостимо историјска заостајања и озбиљне дефиците које смо имали и у демократији, у политичком систему, у владавини права, и наравно, економији“, казао је премијер на конференцији за новинаре и захвалио Јагланду и свим тијелима Савјета Европе на помоћи.

Поре јасних и видљивих резултата, како је казао предсједик, пред Црном Гором постоје и остају бројни изазови на којима је неопходно радити у наставку. Затражио је од генералног секретара да заједно радимо на јачању политичког система, успостављању већег нивоа демократије, развоју и унапређењу повјерења у изборни систем, јачању владавине права.

„Имамо боље и веће резултате на плану борбе против организованог криминала и корупције, али истовремено радимо више на заштити и унапређењу основних људских права, посебно рањивих група, као што су ЛГБТИ особе, инвалидна лица, интерно расељена лица“, рекао је предсједник.

Он је додао да је на састанку са генералним секретаром Јагландом било ријечи и о томе да је неопходно више и садржајније радити на успостављању неопходног нивоа медијске сцене у Црној Гори: „Јер без слободних медија, без слободне и плуралистичке медијске сцене нема оног нивоа демократије који нам је неопходан“.

Премијер је обећао да ће Влада урадити све да достигне тај циљ, како у конкретним понашањима и дијалогу са медијском сценом, тако и кроз измјене законодавства на којима радимо. Али, да бисмо успјели у томе, навео је предсјеник Марковић, потребни су партнери са стране медијске сцене.

„Према томе, питање медијске саморегулације није питање Владе, него питање медија. Питање професионализма и објективности није питање Владе, него питање медија, а медији ако желе да достигну тај циљ, у црногорској Влади, у мени лично, имаће пуну подршку“, казао је предсједник Марковић.

Генерални секретар Јагланд је казао да је у претходних 10 година Црна Гора доста постигла те да је имао задовољство да са предсједником Марковићем, у конструктивном разговору, оцијени стање ствари и да разговара о будућој сарадњи наше државе и Савјета Европе.

Он је додао и да цијени што је добио дубљи увид у политичку ситуацију у Црној Гори и на Балкану. На питање новинара о бојкоту парламента од стране опозиције, Јагланд је казао да они које су грађани изабрали треба да буду у парламенту.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/К0НУО9еСр_0

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?