Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе разговарао са предсједником ЕСЉП: У ЦГ нема систематског кршења људских права

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Посјета предсједника Владе Душка Марковића Европском суду за људска права - кадрови

Фотографије: Посјета предсједника Владе Душка Марковића Европском суду за људска права (60,6 МБ) 

Предсједник Владе Душко Марковић и предсједник Европског суда за људска права Гвидо Раимонди оцијенили су данас на састаку у Стразбуру да у Црној Гори нема систематског кршења људских права и да наша земља и суд одлично сарађују.

Предсједник Суда упознао је премијера Марковића са функционисањем ове институције при чему је посебно нагласио тренутну фазу дијалога са националним правосуђима што би требало да резултира значајним смањењем притиска на суд у броју предмета који се, и након смањења, броје десетинама хиљада. Наглашено је да три четвртине предмета који приспију у суд стижу из групе од шест држава.

У том смислу тек 89 предмета колико је стигло из Црне Горе не забрињава, указао је предсједник Европског суда за људска права. У анализи је истакнуто да се већи број случајева односи на неефикасност правосуђа.

Предсједник Марковић је посебно указао на углед који Европски суд за људска права има у Црној Гори и у стручним круговима и међу грађанима при чему је посебно нагласио да извршавање одлука Европског суда помаже нашем правосуђу да подигне ниво односно унаприједи свој рад.

На састанку је било ријечи и о предстојећем избору новог судије из Црне Горе умјесто судије проф. др Небојше Вучинића којем ускоро истиче мандат.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?