Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе разговарао са челницима Савјета Европе: Деценија успјешног партнерства

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић и највиши званичници Савјета Европе оцијенили су данас у Стразбуру да је Црна Гора током протеклих десет година чланства у овој организацији остварила одличне резултате и завидан успјех и да је ријеч о деценији успјешног партнерства ЦГ и СЕ. На састанцима предсједника Марковића са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом (Тхорбјøрн), предсједавајућим Парламентарне скупштине Савјета Европе Антониом Гутијерезом (Антонио Гутиéррез) и предсједницом Конгреса локалних и регионалних власти Гудрун Мослер-Торнстром (Тöрнстрöм) речено је да Црна Гора све своје успјехе током десетогодишњие чланства дијели са партнерима, да наша земља са озбиљношћу прихвата у постмониторинг периоду све препоруке Савјета Европе као и да Црна Гора са овом организацијом дијели забринутост за изазове у Европи и региону Западног Балкана.

Информишући саговорнике о ситуацији у Црној Гори предсједник Марковић је посебно нагласио чињеницу да владајућа коалиција у Црној Гори нема никакве дилеме у погледу будућности односно да је на чврстом становишту да је Европска унија најбољи избор за Црну Гору.

Предсједник Владе је поновио да Црна Гора очекује да преговоре о приступању Европској унији оконча за пет година.

„Сад улазимо у другу фазу – фазу затварања преговарачких поглавља. Спремни смо да за пет година окончамо преговоре о чланству и вјерујемо да је на то спремна и Европска унија“ – рекао је предсједник Марковић генералном секертару Савјхета Европе Торбјорну Јагланду.

Премијер је упознао генералног секретара са економском и политичком ситуацијом у Црној Гори рекавши да су на економском плану резултати које смо постигли отклонили његову забринутост са почетка мандата што потвђује и садашњи привредни раст наше земље од 3,2%.

Одлуку опозиције да бојкотује парламент користећи као изговор прошлогодишње парламентарне изборе премијер је оцијенио ирационалном и закључио да је прави циљ опозиције компромитација институција и система.

„Упркос томе и Влада и владајућа коалиција су стабилне“ – рекао је предсједник Марковић поновивши да је опозицији чак нудио и улазак у Владу и да ће и Влада и владајућа коалиција даље повлачити проактивне потезе.

„Желим да Вас увјерим да наш интерес није да бетонирамо ову ситуацију. Биће различитих иницијатива и од стране Владе и од стране владајуће већине, али неће бити пристанка на ултиматуме“ – рекао је премијер.

Предсједнијк Марковић је информисао генералног секретара о црногорској медијској сцени рекавши да је очит недостатак професионалних стандарда. Генерални секретар Савјета Европе оцијенио је да је то општа слика на Балкану.

Генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд изразио је задовољство резултатима које је постигла наша земља, при чему је истакао потребу наставка реформи нарочито у области владавине права.

На састанку предсједника Владе са предсједницом Конгреса локалних и регионалних власти размијењена су мишљења и о локалној самоуправи у нашој земљи што представља посебан интерес Конгреса. Премијер је информисао предсједницу Мослер-Торнстром са проблемом одрживости појединих локалних самоуправа, али је нагласио да Министарство јавне управе које је формиорао има посебан директорат чија је надлежност локална самоуправа.

Саговорници су размијенили мишљења и о ситуацији у региону Западног Балкана. Предсједник Марковић је оцијенио да након ранијиег периода напетости неки политички догађаји у Европи и у нашем региону у посљендје вријеме уливају оптимизам, али је нагласио да не треба губити из вида интерес Русије да дестабилизује регион и угрози његову европску и евроатлантску перспективу.

Предсједник Владе позвао је челнике Савјета Европе да посјете Црну Гору.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?