Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дубровник: Црна Гора биљежи одличне резултате у постизању циљева Стратегије за Југоисточну Европу 2020.

Објављено: 28.06.2017. 22:21 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVAМинистар европских послова Александар Андрија Пејовић учествовао је на четвртом састанку Управног одбора Стратегије Југоисточна Европа 2020, који је одржан 28. јуна у Дубровнику у организацији Регионалног савјета за сарадњу. У име Министарства економије састанку је присуствовао генерални директор Горан Шћепановић.

На састанку је представљен годишњи извјештај о спровођењу Стратегије Југоисточна Европа 2020, нови главни циљеви Стратегије, остварени резултати и перспективе држава чланица, као и будући кораци, након 2020.

Министар Пејовић је, обраћајући се учесницима састанка, поручио да је Црна Гора, у односу на 2010, постигла значајан напредак у областима интегрисаног раста, кроз прилив страних директних инвестиција, паметног раста, кроз пораст броја високо-образоване радне снаге, одрживог раста, гдје се издвајамо по удјелу обновљивих извора енергије у укупној финалној потрошњи енергије и инклузивног раста у стопи запошљавања. По сагледаним индикаторима, Црна Гора предводи регион у већини развојних области, као што су стране директне инвестиције, одрживи развој и политика запошљавања.

Он је посебно указао на значај енергетике за економски и укупни развој и представио резултате које је Црна Гора остварила у тој области, кроз усклађивање с правном тековином ЕУ и европским развојним циљевима у овој области. Поручио је да напори и активности које се предузимају имају за циљ да Црна Гора постане значајнији енергетски партнер на регионалном нивоу и умјесто нето увозника буде нето извозник електричне енергије. По свим параметрима развоја извора обновљиве енергије, Црна Гора биљежи најбоље резултате у регији с преко 131 посто реализације циља.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?