Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Пут Црне Горе у ЕУ није питање само институција, већ друштва у цјелини

Објављено: 29.06.2017. 20:30 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
  

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин отворио је данас конференцију под називом „Прва петољетка црногорских преговора са ЕУ“ коју је организовао Центар за грађанско образовање (ЦГО), у сарадњи са њемачком фондацијом Фриедрицх Еберт.

Отварајући конференцију потпредсједник Пажин је подсјетио да је Црне Горе отворила 28 поглавља, 3 привремено затворила, а од преосталих 5 поглавља испуњена су почетна мјерила у четири, и током ове године испуниће се и последње мјерило у оквиру поглавља 8 - Конкуренција. Резултати које је Црна Гора постигла су за респект, али подаци о отвореним и затвореним поглављима нијесу сами себи ни циљ ни сврха, већ се одговор на питање у којој мјери је Црне Гора напредовала претходних година мјери тиме колико је успјела да унаприједи квалитет живота грађана: у области владавине права, предузетништа, интелектуалне својине, индустријске политике, животне средине и других, истако је Пажин. 

Пажин је нагласио да пут Црне Горе у Европску унију није питање само институција већ је питање цијелог друштва, друштва у својој разноликости. „Пет година преговора важна је прекретница да се опет сви подсјетимо, без обзира на наше разлике, да морамо у овом бити сви заједно како би процес европских интреграција био успјешно завршен. Не кажем да те сарадње није било, али сматрам да може и мора бити боља и унапријеђена и да за то постоји довољно простора да у унапријеђеном дијалогу тражимо рјешења за будућност наших грађана”, истакао је потпредсједник. 

Он је рекао да криза која се дешава у ЕУ, криза идентитета, није одговорила, нити на било који начин умањила вриједност црногорског пута ка Европској унији. „Напори Владе Црне Горе у европеизацији земље су видљиви и мјерљиви. Једноцифрени број неотворених поглавља довољно говори за себе. Чињеница да смо далеко испред земаља региона јесте похвална, али не значи да морамо да се ту зауставимо. Много је тога што још морамо урадити, а што се тиче не само прилагођавања нашег законодавства са европском тековином, него и успостављања ефикасних механизама примјене тог законодавства, али и тешког процеса промјена приступа у многим областима и раскида са неким лошим навикама”, истакао је Пажин. 

Завршавајући излагање Пажин је истако да је сигуран да и Црна Гора и регион имају европску будућност и да ће се тој будућности ближе прићи уколико будемо умјели да остваримо синергетски ефекат свих оних који препознају европске вриједности. „На томе треба да предано радимо, јер по природи ствари ништа не долази само по себи него је ствар интезивне борбе, па и смјелости и храбрости у времену друштвене кризе да се пронађу прави одговори који су залог будућности за наше грађане“, закључио је Пажин. 

Поред потпредсједника Пажина уводна обраћања имали су: Пламена Халачева, шефица Одјељења за политичка питања и европске интеграције у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Ханс Гинтер Матерн, њемачки амбасадор у Црној Гори и Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО). 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?