Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Активирањем Пут опције званично је почео процес изласка А2А из власничких и управљачких структура ЕПЦГ

Објављено: 03.07.2017. 20:39 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Влада Црне Горе је добила званично обавјештење од италијанског партнера А2А о активирању Пут опције дефинисане Акционарским уговором између Владе и А2А, као већинских акционара у Електропривреди Црне Горе АД Никшић. Активирањем ове опције званично је почео процес изласка А2А из власничких и управљачких структура ЕПЦГ.

Подсјећамо да је Влада Црне Горе у преговорима постигла ову опцију како не би оптеретила буџет Црне Горе, јер се ради о исплати у седам годишњих рата. Дакле, ради се о споразумном рјешавању односа два акционара, под условима до којих се дошло преговорима. Након активирања Пут опције, А2А, у складу са Акционарским уговором, нема више право на Битна резервисана питања.

Партнерство са А2А је допринијело да је Електропривреда данас у бољој позицији него што је била у тренутку уласка у партнерство са А2А, иако то није у мјери у којој смо пројектовали. Инвестирано је укупно 110 милиона еура, профит за 2013. годину је 35 милиона еура док је профит 2009. је био 4 милиона еура. Губици електричне енергије у дистрибутивној мрежи ове године се очекују око14 одсто а 2009. су преко 22 одсто. Степен наплате у 2016. години је око 101% а био је 91,5% у години докапитализације и дјелимичне приватизације. У овом тренутку компанија има преко 230 милиона еура на својим рачунима, што представља добру базу за инвестирање, и зараде запослених у периоду 2009-2015 су у просјеку веће 10 одсто.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?