Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Скупштине Републике Македоније у посјети Црној Гори: Препознат простор за даље унапређење сарадње

Објављено: 03.07.2017. 22:30 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Видео: Састанак потпредсједника Владе Зорана Пажина са предсједником Скупштине Републике Македоније Талатом Џаферијем - кадрови
 
Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин примио је данас предсједника Скупштине Републике Македоније Талата Џаферија, у оквиру његове званичне посјете Црној Гори.

Честитајући избор на функцију предсједника Скупштине, потпредсједник Пажин је казао да је од посебног значаја што је предсједник Џафери за своју прву званичну билатералну посјету изабрао Црну Гору. Потпредсједник је казао да се иза такве одлуке препознаје јасна порука пуне посвећености сарадњи двије државе, али укупног одржавања добросусједских односа у региону. Акцентујући значај чланства Црне Горе у НАТО и посвећеност још интензивнијем процесу преговарања о чланству у Европској унији, потпредсједник Пажин је саопштио пуну спремност Владе Црне Горе да наше искуство и стечене праксе буду доступне Републици Македонији. Пажин је указао да ће Црна Гора у својству чланице Алијансе бити заговорник процеса проширења и чланства Републике Македоније у НАТО савезу.

Предсједник Скупштине Републике Македоније Талат Џафери честитао је Црној Гори чланство у НАТО и упознао са тежњама актуелних власти Републике Македоније у правцу интензивирања активности за чланство те државе у Сјеверноатлантском савезу. Предсједник Џафери је истако да су са истим намјерама приступили и проналажењу модела за даљи напредак у процесу европске интеграције, како би у што скоријем року биле створене претпоставке за почетак преговора о чланству Македоније у Европској унији.

Заједнички је оцијењено да постоји широк простор за даље унапређење сарадње, посебно у области економије, кроз јачање привредних веза двије државе. Позитивним су оцијењене и претпоставке које у наредном периоду двије државе могу створити кроз потписивање и спровођење билатералних споразума из области спорта, просвјете и науке. Саговорници су оцијенили веома важним посвећеност двије државе европској будућности и даљем развоју стратешког партнерства са државама које баштине принципе демократије западних друштава.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?