Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Податак је из истраживања рађеног за потребе Делегације ЕУ

Извршна директорка невладине организације Центар за грађанско образовање Далиборка Уљаревић изнијела је у емисији „Директно“ Телевизије Вијести, емитованој у недјељу, 2. јула 2017. године, неистиниту тврдњу да је предсједник Владе на Премијерском сату 28. јуна саопштио наводно нетачан податак о степену подршке грађана Црне Горе чланству у Европској унији и прокоментарисала ту тврдњу оцјеном да је ријеч о „сталном замарању неким ружичастим цифрама које просто не одговарају стварности“.

Поводом ове неутемељене тврдње, а у циљу исправног информисања јавности Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе саопштава:

Предсједник Владе Душко Марковић саопштио је податак из истраживања јавног мнијења које је за потребе Делегације Европске уније спровела реномирана агенција ДеФацто.

Истраживање, чије је резултате 17. јануара саопштила Делегација ЕУ у Црној Гори, показало је да би на питање „Како бисте гласали на евентуалном референдуму о уласку Црне Горе у ЕУ? (опредијељени)“ 76,3% грађана Црне Горе одговорило „Гласао бих 'за'“.

Дакле, податак који је изнио предсједник Владе утемељен је на истраживању јавног мнијења релевантне агенције, а које је у овом случају рађено за потребе Делегације ЕУ.

Истраживање је показало и то да је ријеч о већем проценту грађана Црне Горе него у истраживањима ове агенције спроведеним 2013. и 2015. године што је експлицитно наведено у графику и у Закључку. Дакле, неутемељена је тврдња о наводном паду степена подршке Европској унији у Црној Гори.

На званичној интернет страници Делегације ЕУ у Црној Гори на линку: хттп://www.делмне.ец.еуропа.еу/цоде/навигате.пхп?Ид=3783 Делегација ЕУ у ЦГ саопштила је 17. јануара резултате истраживања. У тексту под насловом „Истраживање: континуиран раст подршке грађана за чланство Црне Горе у ЕУ“ у првој реченици наведено је: „Најновије истраживање јавног мњења показује стабилан позитиван став грађана према Европској унији и процесу придруживања Црне Горе, са подршком од преко 76% опредијељених грађана који би на референдуму подржали чланство земље у ЕУ.“ (Идентичан текст налази се и на интернет страници Делегације на енглеском језику – линк: хттп://www.делмне.ец.еуропа.еу/цоде/навигате.пхп?Ид=3782)

Податак о подршци ЕУ од 76% грађана Црне Горе је од објаве резултата истраживања шеф Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Аиво Орав поновио најмање два пута и то: 2. маја у интервјуу новинској агенцији Мина рекавши да грађани Црне Горе препознају посвећеност ЕУ и допринос развоју државе и да се „то најбоље огледа у чињеници да чак око 76 одсто грађана Црне Горе подржава процес приступања ЕУ”; (интервју је пренијело више медија (хттпс://антенам.нет/политика/35489-орав-убиједите-брисел-да-заслузујете-цланство-у-еу; хттп://www.ртцг.ме/вијести/политика/164536/убиједите-брисел-да-заслузујете-цланство.хтмл...) и 9. маја на свечаности Дана Европе што је такође пренијело више медија (хттп://www.вијести.ме/вијести/орав-црна-гора-припада-еу-и-еу-припада-црној-гори-937134; хттп://кодеx.ме/цланак/142079/црна-гора-припада-европској-унији...)

Из наведеног је јасно да не стоји оцјена о наводном „замарању ружичастим цифрама“, поготово не од стране предсједника Владе, већ о покушају неутемељеног бојења стварности у црно од стране извршне директорке ЦГО.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?