Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 33. сједнице Владе Црне Горе

Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о вањским пословима. На конференцији за медије одржаној након сједнице, министар вањских послова Срђан Дармановић истакао је да је кључни циљ предложеног законског рјешења обезбјеђивање професионализације службе вањских послова од руководећег кадра, до лица која ће први пут засновати радни однос у Министарству вањских послова.

„Због бројних међународних обавеза које нам предстоје, обзиром да више нисмо земља која је у интеграцијама, већ равноправна чланица НАТО-а која ће морати да извршава своје обавезе, да се о разним питањима изјашњава, да заузима своје ставове, црногорска дипломатија захтијева додатни развој у циљу адекватног одговора на ове изазове и задатке“ - оцијенио је Дармановић.

Министар културе Јанко Љумовић, саопштио је да је Влада данас донијела Уредбу о ближим критеријумима, начину и поступку за остваривање права на повраћај дијела средстава утрошених за производњу кинематографског дјела.

Изразивши увјерење да ће ове подстицајне мјере довести до присуства већег броја иностраних филмских продуцената који ће снимати на локацијама у Црној Гори, министар Љумовић је нагласио да на основу искуства држава региона и Европе, у којима се сличне мјере деценијама примјењују, ове одредбе доприносе повећању запослености у кинематографском сектору, бољој промоцији туристичких потенцијала и утичу на развој тз. филмског туризма.

Генерална директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић изнијела је детаље у вези са одлукама које је Влада донијела на данашњој сјединици, а које се односе на број студената који се уписују на Универзитет Црне Горе за студијску 2017/2018. годину.

Истакавши да се најважнија од три одлуке односи на број студената који ће се уписати на прву годину Универзитета Црне Горе, а који се финансирају из буџета, Курпејовић је нагласила да укупан број нових бруцоша одговара укупном прошлогодишњем броју буџетских и самофинансирајућих студената који су се уписивали на УЦГ. Тај број предвиђа 3556 слободних мјеста. За бруцоше на Факултету за црногорски језик и књижевност предвиђено је 40 мјеста.

За постдипломске и специјалистичке студије предвиђено је 2349 мјеста, при чему ће као и претходних година, специјалистичке студије бити и буџетске и самофинансирајуће, казала је Курпејовић, додавши да се нове, реформисане мастер студије очекују од 2020.- 2021. године.

Генерални директор Директората за индустрију и предузетништво Горан Николић, саопштио је да је Влада на данашњој сједници утврдила Нацрт закона о привредним друштвима.

Николић је истакао да је ријеч о унапрјеђеном тексту закона, који ће омогућити равноправно учешће нашим привредним субјектима на јединственом европском тржишту.

Фотографије: Конференција за медије након 33. сједнице Владе Црне Горе (30 МБ)

Линк на конференцију за медије: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=вгкq6ЦТспоУ

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?