Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић у радној посјети ЦЕРН-у

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Предсједник Владе Душко Марковић започео је у Женеви радну посјету Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) гдје га је дочекала група директора ове, најпрестижније међународне научне институције.

Приликом посјете премијер ће потписати Меморандум о разумијевању између Владе Црне Горе и ЦЕРН-а којим наша земља постаје пуноправна чланица ЦМС експеримента (Тхе Цомпацт Муон Соленоид). Ријеч је о једном од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, у којем је ангажовано око 4.000 научника , инжењера и студената из 200 истраживачких институција широм свијета. Потписивањем Меморандума и цијела инфраструктура Великог хадронског сударача (ЛХЦ) са свом пратећом опремом, детекторима и рачунарским системима постаће доступна нашим истраживачима.

Предсједник Марковић борави у ЦЕРН-у на позив генералне директорице Фабиоле Ђианоти (Гианотти).

Са предсједником Владе су и министарка науке др Сања Дамјановић, потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности Проф. др Љубиша Станковић и руководилац истраживачке групе Универзитета Црне Горе која ће радити са ЦЕРН-ом на ЦМС пројекту Проф. др Наташа Раичевић, са Природно-математичког факултета.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?