Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пажин: Уложити додатне напоре како би се јавна управа побољшала на свим нивоима

Објављено: 07.07.2017. 17:42 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 

Видео: Обраћање потпредсједника Владе Зорана Пажина

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин говорио је данас на отварању конференције на тему сарадње општина и невладиних организација, као и отворености и одговорности локалне самоуправе коју је организовао Центар за развој невладиних организација (ЦРНВО).

Потпредсједник Пажин је, отварајући конференцију, подсјетио да је у Стратегији проширења за 2015. годину, уз владавину права и економско управљање, Европска комисија навела реформу јавне управе као један од три стуба процеса проширења. Успостављање функционалније јавне управе представља један од главних изазова процеса европских интеграција, који директно утиче на способност влада да пружају јавне услуге и подстичу конкурентност и раст. Стога, треба уложити додатне напоре како би се јавна управа побољшала на свим нивоима, истако је Пажин.

Пажин је подсјетио и да је Влада Црне Горе је у јулу 2016. године усвојила Стратегију реформе јавне управе 2016-2020. Кључни изазови у области локалне самоуправе, који су препознати овом Стратегијом односе се на унапријеђење функционисања јединица локалне самоуправе и јачање њихових капацитета, како би се обезбиједило ефикасно пружање услуга и вршење послова.

„У рјешавању наведених изазова од посебне важности је остваривање суштинског партнерства локалне самоуправе и грађана, транспарентност рада локалних органа и непосредно учешће грађана у рјешавању проблема од интереса локалне заједнице. Веће учешће грађана, било као појединаца или кроз удружења и сарадњу са цивилним сектором, у јавном животу, нарочито у процесу одлучивања, обезбјеђује већу једнакост грађана и даје већи легитимитет донесеним одлукама“, рекао је Пажин.

Пажин је рекао да важећи Закон о локалној самоуправи препознаје и уређује однос органа локалне самоуправе и невладиних организација кроз различите видове сарадње, али и позвао заинтересовану јавност да се укључи у јавну расправу поводом новог текста Нацрта Закона о локалној самоуправи која још увијек траје.

„На крају, надам се да ће ваш данашњи рад резултирати конкретним предлозима и сугестијама који ће допринијети бољој сарадњи локалне самоуправе и невладиних организација, у циљу реформе јавне управе и стварања система одговорне, транспарентне и функционалне локалне самоуправе која служи грађанима“, закључио је потпредсједник Пажин.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?