Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са Предсједником Бугарске: Црна Гора најближа чланству у ЕУ

Објављено: 11.07.2017. 21:33 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
 

Црна Гора је далеко одмакла у европским интеграцијама и представља позитиван примјер у региону Западног Балкана, а свака држава која спроводи такве политике мира и стабилности заслужује чланство у Европској унији, казао је предсједник Бугарске Румен Радев на састанку са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем.

Бугарски предсједник је истакао да свака држава која испуњава критеријуме треба да буде у Европској унији, те да ће проширење бити високо на агенди током предсједавања ЕУ које ће у првој половини наредне године бити повјерено његовој држави.

Предсједник Радев је истакао посвећеност Бугарске даљем проширењу ЕУ, а саговорници су се сагласили да наставак политике отворених врата Уније има изузетан значај за земље Западног Балкана, јер то за њих не значи само интеграције већ мир, стабилност и економски просперитет.

Подсјећајући да Црна Гора већ пет година преговара са ЕУ, премијер Марковић је навео да до средине наредне године очекујемо отварање свих 33, као и наставак затварања поглавља у којима су преговори успјешно вођени. Предсједник Марковић је казао да Црна Гора настоји да преговарачки процес са ЕУ оконча у наредних пет година и подвукао да вјерује да ЕУ том процесу неће тражити било какве алтернативе.

Предсједник Радев је четитао Црној Гори на чланству у НАТО И навео да је то доказ одговорне и досљедне политике коју је наша држава водила. Он је исказао спремност Бугарске да и даље помаже Црној Гори, посебно у сектору одбране и реформи оружаних снага. На састанку је договорено да ће бити дат подстицај министарствима одбране двије државе да интензивирају сарадњу.

Заједнички констатујући одличне политичке односе, истакнута је неопходност даљег унапрјеђења економских односа и сарадње, посебно у областима енергетике, инфраструктуре и туризма. Премијер Марковић је позвао на интензивирање сарадње кроз Мјешовиту комисију за економску сарадњу двије државе, с обзиром на бројне потенцијале које имамо а које Влада Црне Горе настоји да валоризује за добробит свих грађана.

На сасатнку су посебно позитивним оцијењени процеси регионалног повезивања и у том контексту поздрављена сарадња у области Берлинског процеса, али указано и на важност кооперације кроз Процес сарадње у Југоисточној Европи.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?