Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Трсту на Самиту Западног Балкана

Објављено: 12.07.2017. 19:29
Предсједник Владе Душко Марковић предводи у Трсту црногорску делегаију на састанку предсједника држава и влада земаља Западно-балканске шестоке (WБ6) на позив предсједника Владе Републике Италије Паола Ђентилонија.

У 16:30 почеће пленарна сесија на којој ће се предсједник Маркович обратити лидерима држава Западно-балканске шесторке и лидерима Италије, Аустрије, Њемачке, Француске, Хрватске, Словеније и Бугарске.

На самиту је планирано усвајање Акционог плана за регионално економско подручје који произлази из преузетих обавеза у оквиру Споразума ЦЕФТА и Стратегије СЕЕ 2020 и заснива се на: правилима и принципима Европске уније који се одражавају у Споразумима о стабилизацији и придруживању.

Очекује се потписивање Уговора о оснивању Транспортне заједнице – документа којим се шест држава Западног Балкана обавезују да ће у областима путног и жељезничког саобраћаја примјењивати евроспке директиве.

На Самиту ће предсједниик Марковић представити црногорску иницијативу за оснивање Међународног института за развој одрживих технологија у сарадњи са Институтом ЦЕРН.

Очекује се да ће предсједник Марковић на самиту имати низ билатералних сусрета са лидерима земаља Европске уније.

Очекује се да ће предсједници влада шест држава Западног Балкана усвојити Декларацију која одражава снажну посвећеност даљим активностима на плану регионалне сарадње у оквиру Западнобалканске шесторке и европској перспективи земаља региона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?