Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора сигурна и стабилна инвестициона дестинација

Објављено: 12.07.2017. 19:50 Аутор: Министарство економије

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Трст: Министарка економије Драгица Секулић на Бизнис форуму у оквиру Самита Земаља Западног Балкана (17.1 МБ)

  
  
  
Црна Гора је сигурна, економски одржива и политички стабилна држава, са значајним потенцијалом да настави свој даљи економски раст, казала је министарка економије Драгица Секулић током Бизнис форума организованог у оквиру Самита Земаља Западног Балкана (WБ6), који данас у оквиру Берлинског процеса одржава у Трсту.

„Црна Гора је недавно постала чланица НАТО савеза, што нас ставља на листу високо безбједних земаља. Отвореност економије је једна од наших кључних вриједности. Пуноправна смо чланица Свјетске трговинске организације и потписница ЦЕФТА и ЕФТА споразума о слободној трговини. Са постојиећим трговниским споразумима обезбјеђујемо могућност слободне трговине са преко 800 милиона потрошача“, казала је министарка Секулић.

Говорећи о бизнис амбијенту, министарка Секулић је казала да Црна Гора има ефикасан, транспарентан и конкурентан порески систем, са стопом пореза на добит од само 9% и стопом пореза на доходак физичких лица 9%, односно 11%.

„Имамо реформисан банкарски систем, једнак третман домаћих и страних инвеститора, еуро као званична валута и либеризован спољно-трговински систем. Инвестициона заједница се састоји од више од 90 земаља, а у посљедњих 10 година прилив страних директних инвестиција је близу 20% БДП-а“, казала је министарка Секулић.

Главни подстицаји инвеститорима, како је казала, односе се на директне финансијске подстицаје за нове инвеститоре, пореске олакшице, посебно у мање развијеним дјеловима земље, субвенције на плате запослених у бизнис зонама, као и мање таксе и порези на локалном нивоу.

„Страни инвеститор може да инвестира у било који сектор индустрије и вршли слободан трансфер капитала, профита и дивиденди. Да бих вам показала колико су нам инвестиције важне, рећи ћу вам да Влада Црне Горе спроводи и мјере фискалне консолидације. Неке од тих мјера се тичу повећања пореза и ниједна од њих није повезана са повећањем такси и пореза за инвеститоре, нити на било који начин представља терет за инвеститоре“, казала је министарка Секулић.

Министарка Секулић је учесницима Форума представила најзначајније врсте подстицаја које Влада спроводи. Говорећи и Уредби подстицању диркетних инвестиција, казала је да она обезбјеђује финансијске подстицаје од 3.000 до 10.000 еура по новом радном мјесту и има да за циљ привлачење инвестиција и повећање запослености, посебно у мање развијеним општинама у Црној Гори, као и смањење регионалних разлика.

„Средства се распоређују на основу јавног позива за инвестиционе пројекте, чија је минимална вриједност улагања пола милиона за централни и 250.000 еура за сјеверни регион. Страни инвеститор може користити ове подтицаје након што оснује предузеће у Црној Гори“, казала је министарка и додала да Влада спроводи и пројекат бизнис зона, које, такође, омогућавају улагања под веома повољним условима.

Влада Црне Горе спроводи и пројекат Бизнис зона, које су до сада проглашене у 9 локалних самоуправа у Црној Гори, тако да инвеститори имају могућност улагања под веома повољним условима.

Говорећи о енергетици, министарка је казала да је поглавље 15 отворено прије годину и по, што показује да је Црна Гора пренијела све важне европске директиве из ове области, и да је црногорско тржиште електричне енергије транспарентно са свим неопходним рјешењима из Трећег пакета.

„Када говоримо о инфраструктури, Црна Гора је на путу да постане енергетско чвориште региона, и то изградњом подморског кабла до Италије, као и изградњом 400КВ далековода између Црне Горе, Србије и БиХ, пројекта ко-финансираног од стране ЕУ, кроз Берлинкси процес. Све то показује да чинимо све да имамо стабилну и сигурну инфраструктуру за било коју врсту инвестиције у производне погоне у Црној Гори, као и стабилну и сигурну инфрастуктуру у региону“, казала је министарка Секулић.

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан казао је да ће се на данашњем самиту дефинисати напредак земаља Западног Балкана у оквиру Берлинксог процеса, поговото у дијелу Цоннецтивитy Агенде.

„Сматрам да је током 2017. Године испуњена скоро читава Агенда, али да је ваћно окренути се сектору малих и средњих предузеца, како би се регион развио у економском смислу и достигао већи ниво. То оставља простор за увођење владавине права и нових процедура за успостављање здравих инвестиција и здравих односа са инвеститорима“, казао је комесар Хан и додао да се трговинска размјена између Западног Балкана и ЕУ се у посљедњих десет година удвостручила.

Важно је, како је казао, створити атмосферу у којој ће доћи до размјене искуства између земаља Западног Балкана и чланица ЕУ, у циљу успостављања добрих економских односа и размјене кноw-хоw.

Учесници Бизнис форума у Трсту поздравили су иницијативу Берлинског процеса, као и значај активног учешћа земаља Западног Балкана и могућност остваривања великих позитивних резултата у процесу пивезивања компанија из региона са оним из ЕУ.

Министарство економије

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?