Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трст – Самит WБ6 – Предсједник Марковић: Проширење ЕУ у интересу и Уније и Региона – афирмисати модел индивидуалног напретка

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Излагање предсједника Владе Црне Горе господина Душка Марковића на Самиту посвећеном Западном Балкану у Трст у можете преузети  овдје.

Фотографије: ТРСТ WБ6: Долазак предсједника Владе Душка Марковића, заједничка фотографија, састанак (39.4 МБ)

Видео: ТРСТ WБ6: Долазак предсједника Владе Душка Марковића, заједничка фотографија - кадрови

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић представио на на састанку предсједника држава или влада земаља Западно-балканске шесторке у Трсту црногорски пројекат сарадње у области науке и поручио да наша земља данашњи скуп у Трсту види као догађај који ће недвосмислено потврдити да Западни Балкан припада Европској унији и да Европска унија неће бити потпуна без интеграције цијелог региона и као потврду да стратешкко опредјељење свих држава Западног Балкана – чланство у Европској унији – нема алтернативу.

„Ми видимо данашњи скуп у Трсту управо као догађај који ће недвосмислено потврдити да Западни Балкан припада Европској унији и да Европска унија неће бити потпуна без интеграције цијелог региона, јер је управо то стратешка инвестиција у мир, демократију, просперитет, безбједност и стабилност Европе у цјелини. Снажно подржавам такву поруку која је садржана у Декларацији коју је припремило италијанско предсједавање“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе на пленарној сесији Самита на којем су, поред лидера шест држава Западног Балкана – Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије, Косова, Албаније и Македоније – учествовали и предсједници влада Аустрије, Њемачке, Француске, Хрватске и Словеније, министар вањских послова Борис Џонсон у име Владе Уједињеног Краљества – домаћина наредног Самита 2018. године као и високи званичници ЕУ.

Предсједник Марковић је поновио да је кључни приоритет наше вањске политике процес европских интеграција.

„Кључни вањско-политички приоритети Владе су данас усмјерени на интеграцију Црне Горе у Европску унију. Будите увјерени да су сви наши капацитети стављени у сврху остварења овог циља, те да је Влада Црне Горе у потпуности посвећена наставку квалитетног и ефикасног испуњавања политичких и економских критеријума за чланство. Већински став црногорске јавности – да своју земљу види у Европској унији, обавезује нас да наставимо са спровођењем ове успјешне политике“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је указао на значај Берлинског процеса у интеграцији Црне Горе и осталих држава нашег региона захваливши се канцеларки Ангели Меркел и високој представници ЕУ Федерики Могерини на личној посвећености заједничком пројекту.

„Упоредо с овим активностима, искрено поздрављамо напоре и напредак који сусједи остварују на европском путу. Вјерујем да је управо и овај сусрет снажна потврда да стратегијско опредјељење свих земаља Западног Балкана – чланство у Европској унији – нема алтернативу“ – рекао је премијер Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

ЦГ иницирала предлог за оснивање Међународног института за развој одрживих технологија

Предсједник Владе Црне Горе је оцијенио охрабрујућим чињеницу да је Берлински процес еволуирао од почетне агенде повезивања у областима енергетике и саобраћаја до регионалне интеграције у многим другим значајним областима те да стога данас државе региона сарађују у областима борбе против корупције, дигиталне агенде и достизању европских стандарда у саобраћају.

„У складу с овим, а препознајући значај политике младих, као и улогу науке, истраживања и образовања, Црна Гора је, обавијестићу вас, иницирала предлог за оснивање Међународног института за развој одрживих технологија с мисијом „Наука за мир“. Дубоко вјерујемо да сарадња у овим областима, као и образовање талентованих младих људи и инжењера на основу трансфера знања и технологија из европских центара, као што су ЦЕРН и други, може битно помоћи Западном Балкану да се значајније и боље повеже с остатком Европе, једнако како је то кренуо да ради и у дијелу инфраструктуре. Све то би значајно допринијело економском развоју региона, смањењу незапослености, нарочито младих људи, а и као кључну позитивну посљедицу видимо смањење одлива талената из региона. Стога, молим све колеге премијере да са пажњом размотре ову идеју и подрже даљи рад на њеној реализацији“ – рекао је на пленарној сесији Самуита Западно-балканске шесторке предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Подржавамо АП али очекујемо препознавање различитог стадијума у преговорима

Предсједник Марковић је рекао да је наша земља сагласна с предложеним Консолидованим вишегодишњим Акционим планом за регионални економски простор за шест земаља Западног Балкана, за области трговине, инвестиција, мобилности и дигитализације, који ће се спроводити у постојећем, ЦЕФТА правном оквиру и на основу споразума о Стабилизацији и придруживању које су земље региона потписале са ЕУ и њеним чланицама.

Оцијенивши да је проширење Европске уније у обостраном интересу – и Уније и држава Западног Балкана предсједник Марковић је рекао да очекујемо да Европска унија и у нашем региону, као и до сада, покаже своју одговорност и зрелост препознајући да наши грађани, када је међународни фактор у питању, највише очекују управо од Европске уније.

„Дакле, у обостраном је интересу да се процес проширења афирмише по моделу индивидуалног напретка сваке државе“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на пленарној сесији Самита у Трсту.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?