Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Закон не допушта подизање споменика Пуниши Рачићу – надлежне су локална управа и инспекција

Објављено: 14.07.2017. 22:01 Аутор: Министарство културе
На питања које је 13. и 14. јула 2017. године више медија поставило Влади Црне Горе у вези са медијским извјештајима о постављању спомен-плоче Пуниши Рачићу у подручју Андријевице Министарство културе саопштава:

Наведено спомен-обиљежје није подигнуто у складу са одредбама Закона о спомен-обиљежјима („Сл. лист ЦГ“, бр. 40 од 27. јуна 2008, 40/11, 2/17; линк: хттп://www.слузбенилист.ме/ПравниАктДетаљи.аспx?таг=%7Б42Е99767-Ф0Д2-46Ц2-Б620-АБФ8Е8ДФД022%7Д), односно у складу са Програмом подизања спомен-обиљежја који уз претходну сагласност Министарства културе доноси Скупштина општине Андријевица.

У складу са чланом 10 Закона поменутом лицу није дозвољено подизати спомен-обиљежје.

У складу са чланом 27 Закона, органи локалне управе надлежни за послове културе и грађевинарства дужни су да спријече бесправно подизање спомен-обиљежја, доношењем рјешења о забрани подизања, односно рјешења о уклањању бесправно подигнутог спомен-обиљежја.

Послове инспекцијског надзора над спровођењем Закона о спомен-обиљежјима и прописа донијетих на основу овог Закона врши орган управе надлежан за послове инспекцијског надзора преко инспекције за заштиту култирних добара и културне баштине, а у складу са овим законом и законом који се уређује инспекцијски надзор.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ


ПРИЛОГ:




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?