Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић: Свака част ватрогасцима, поклањам им се на њиховом напору

Služba za odnose s javnošćuПредсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да су црногорски ватрогасци и сви који су радили на гашењу бројних пожара који су избили протеклих дана у Централном и Приморском региону наше земље одрадили одличан посао и да им честита.

„Никада у Црној Гори у овако једном тешком тренутку нијесам видио такву посвећеност људи који раде и у службама заштите и ватрогасним службама, међу припадницима Војске и Полиције. На оваквој температури, са оваквим нивоом пожара, на специфичнм простору који је неприступачан, људи су 24 сата непрестано били на ногама, спашавали имовину и објекте грађана и државе. Желим да искористим ову прилику да им се захвалим и да кажем да ће Влада и држава урадити све не само да испоштује њихово прегнуће и овај резултат, него да створи претпоставке не само да они имају боље услове за рад него да боље живе и да их држава више поштује. Дакле, честитам им“ – рекао је предсједник Марковић на крају радне посјете Беранама одговарајући на питања новинара.

Предсједник Владе је рекао да вјерује да је дио пожара намјерно изазван.

„Ја сам овим поводом ноћас затражио од предсједника Бироа за кооординацију безбједносних служби да закаже сједницу. Ја ћу присуствовати тој сједници, направићемо анализу, размотрићемо неке друге аспекте који доприносе оваквом развоју догађаја. Ми вјерујемо да има неодговорних грађана, ми вјерујемо да има намјерног изазивања пожара. Не можемо се ефикасно суочити са тим, али ћемо ноћас затражити да сви ресурси државе, полиције, служби па и грађана буду стављени у функцију проналажења оних који чине штету држави. Дакле, не вјерујем да је ово само резултат врућина и непажње него и деструкције. И одговорићемо на ту деструкцију. А овим људима свака част, а прексјутра прва тачка дневног реда Владе ће бити посвећена тим људима и њиховом напору“ – рекао је премијер Марковић.

Додао је да је ова ситуација показала ко у Црној Гору заслужује поштовање и ко треба да има ресурсе.

„Ови људи и ове службе то морају имати. Не само на овом нивоу, него на много већем нивоу“ – рекао је премијер додајући да ће држава наћи начина да обезбиједи сву опрему.

Премијер Марковић је оцијенио да су све надлежне службе на пожаре реаговале правовремено.

„Држава је урадила све што је могла са ресурсима које има, а ови људи су урадили више него што су њихове људске и професионалне могућности. Желим не само да им се захвалим него да им се поклоним на том њиховом напору“ – закључио је прмијер Марковић.

Предсједник Владе је потврдио да је затражена помоћ у гашењу пожара и рекао да се очекује да та помоћ ускоро стигне, али је додао да са пожарима најприје треба да се суочи наша држава.

Премијер је рекао да се Црна Гора синоћ када је ескалирао пожар на Луштици обратила Штабу НАТО-а и Директорату за ванредне ситуације Европске уније, али да је Унији речено да помоћ одложе јер су јаки пожари у међувремену санирани. Додао је да можда за ову прилику није ни била потребна помоћ, али да је боље имати у резерви један авион типа Цанадаир.

Пуниши Рачићу уклонити и постамент

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише данашње уклањање плоче са споменика подигнутог уоколини Анријевице Пуниши Рачићу, премијер је рекао да уклањање саме плоће није довољно, већ да мора бити уклоњен и постамент.

„Држава о томе има став. Немам шта да размишљам о свом ставу. То је недозвољено и неприхватљиво. Закон наш не дозвољава подизање споменика људима који имају такву биографију и који доприносе угрожавању државе и њених интереса. Због тога сам тражио да се то одмах ријеши. Разумио сам данас да је уклоњена плоча, али не споменик. Уклоњена је плоча, али мора бити уклоњен и споменик и испратићу када ће тај споменик, односно постамент на којем је била плоча бити уклоњен. Дакле ми слиједимо оно што су наша законска и уставна опредељења и то је обавеза сваког предсједника Владе, сваког службеника у Влади и немамо шта да мислимо о томе, него да поштујемо Устав своје земље и закон.“– рекао је предсједник Владе.

Висока медицинска школа остаје у Беранама

На питање новинара да прокоментарише различите ставове Владе и општине Беране са једне стране и Универзитета Црне Горе са друге у вези са сједиштем Високе медицинске школе премијер је рекао да је Влада донијела одлуку у складу са својим овлашћењима и интересима и да одлуке Владе морају бити спровођене, а не да се о њима арбитрира.

„Па Влада је донијела одлуку да је изврши. Влада не доноси одлуке да се не поштују. Очигледно имамо различити приступ Универзитета и тијела Универзитета. Наша одлука је заснована на закону и нашим овлашћењима и наравно ми ћемо створити услове да се она реализује. Ја овом приликом, као што видите до сада нисам давао никакве изјаве, желећи да дам прилику разуму и дијалогу и консензусу, јер је то једна од мојих порука и из експозеа. И овога пута позивам Универзитет, Управни одбор, Сенат, наставна вијећа да ово сагледају на комплексинији начин, на начин како га сагледава Влада. Оно што је неприхватљиво је оцјене да Влада угрожава аутономију Универзитета и да Влада не прати оно што су интереси Универзитета, односно образовања у Црној Гори. ова Влада је баш усвојила сет закона који државни Универзитет стављају у центар нашег високог образовања “ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Предсједник Марковић је, на захтјев новинара да прокоментарише сјутрашњи почетак суђења за покушај државног удара рекао да ће се држава одупријети и да ће спријечити сваки покушај угрожавања.

„Црној Гори је био спреман мрачни сценарио, и ми смо га зауставили, зауставићемо га и следећи пут, било то на дан локалних избора или на дан државних избора, јер је он планиран баш на тај дан“,– рекао је предсједник Владе.

Пут Беране – Лубнице – Колашин готов за двије године

На питање новинара да ли Влада има довољно новца за изградњу пута од Берана до Колашина, предсједник Владе је одговорио да Влада има средстава, те да у супротном не би улазила у инвестирање.

„Наравно да има, па не би ушли у ту инвестицију да нема... Имамо паре и завршићемо тај пројекат. И тај је пројекат важан, не само за развој Берана, него за развој сјевера у цјелини“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питања новинара на крају радне посјете Беранама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/YАWрИXу4х5Е

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?