Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на састанку са предсједником ЕП Тајанијем: Црна Гора напредује ка ЕУ

Објављено: 19.07.2017. 18:25 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
    
   
Služba za odnose s javnošćuЦрна Гора напредује на путу ка Европској унији и у тим напорима има подршку Брисела, европских званичника и администрације, казао је предсједник Европског парламента Антонио Тајани на састанку са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем.

Тајани је навео да су у ЕУ спремни за интеграцију Црне Горе у најкраћем року, у зависности од брзине испуњавања задатака из наше европске агенде. Он је казао да ће наставити лично да се ангажује на подршци Црној Гори да уђе у ЕУ као и да је његова посјета Подгорици снажна порука не само нашој држави већ и региону. Констатујући да ће долазак предсједника ЕП дати додатан импулс црногорској администрацији да снажније ради на испуњавању европске агенде, премијер Марковић је рекао да је остварен напредак у односу на посљедњи састанак два званичника из фебруара.

Црна Гора данас, прецизирао је премијер, има 28 отворених и три привремено затворена поглавља, а снажно је посвећена испуњавању мјерила за отварање преосталих преговарачких поглавља. Намјера Владе јесте да се додатном посвећеношћу обезбиједи не само затварање поглавља, већ прије свега имплементација европских вриједности и стандарда који ће допринијети промјенама црногорског друштва.

Предсједник Марковић је саговорника информисао и о мјерама финансијске консолидације које су дале позитивне резултате и констатовао да су јавне финансије стабилизоване, очуван повољан бизнис амбијент те остварен раст економије у првом кварталу године од 3,2 одсто.

Он је додао да је неопходно даље јачати економију посебно у областима туризма, енергетике и пољопривреде, а сагласио се са предсједником Тајанијем да је важно додатно стимулисати индустријску производњу. Предсједник Европског парламента је рекао да је он лично посебно посвећен снажењу економске дипломатије и истакао потенцијале у црногорском туризму које треба додатно валоризовати.

У том контексту, премијер је рекао да се на приморју реализују инвестиције вриједне преко три милијарде еура, али да су изузетни ресурси на сјеверу које треба искористити заједно са све већом спремношћу грађана да покрећу бизнис у том дијелу државе. Тајани је рекао да се сарадња треба додатно оснажнити и у одбрамбеној индустрији, посебно у свјетлу чињенице да је Црна Гора недавно постала чланица НАТО-а.

Предсједник ЕП је посебно похвалио улогу Црне Горе у региону – као државе која је увијек доприносила стабилности на Балкану. Казао је да у наредном периоду треба да настави са таквом политиком, јер, сагласни су саговорници, стабилан Балкан значи сигурну и стабилну Европу.

У контексту јачања регионалне сарадње, предсједник Марковић је позитивним оцијенио недавно одржани Самит у Трсту али и додао да лидери у региону морају сами доносити одлуке, проналазити рјешења за проблеме кроз дијалог и добру сарадњу. Црна Гора, истакао је премијер, остаје посвећена европским вриједностима и интересима и наставиће да доприноси јачању добросусједских односа у региону.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?