Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 35. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                          
Влада је на данашњој сједници размотрила XИВ квартални извјештај о укупним активностима у оквиру интеграције Црне Горе у ЕУ, за период април- јун 2017. и ИИ квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе ЕУ, за период 2017- 18.

На конференцији за медије одржаној након сједнице, министар европских послова Александар Андрија Пејовић рекао је да оно што карактерише овај период јесте отварање два додатна поглавља - Поглавље 1 - Слобода кретања робе и Поглавље 22 – Структурни фондови, као и затварање Поглавља 30 о економским односима са иностранством.

„Извјештај даје преглед и начин на који је искоришћена подршка ЕУ у дијелу ИПА-е и свега што је рађено на законодавној активности. Треба рећи да смо у Министарсту европских послова дали мишљења на 57 предлога закона и подзаконских аката“ - казао је министар Пејовић.

ИИ квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2017- 2018, показује 71% реализације планираних обавеза, казао је министар Пејовић и истакао да је ријеч о најбољем постотку реализације, од почетка програма приступања Црне Горе ЕУ.

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић саопштила је да је Влада на данашњој сједници утврдила Предлог закона о Пријестоници.

Министарка је нагласила да се овим Предлогом закона јача улога Пријестонице, као и да се уважава њен културни и историјски аспект, а Цетињу враћа онај статус, значај и мјесто које је кроз црногорску историју имало.

„У циљу обезбјеђења финансијских средстава за развојне активности Пријестонице, Законом је предложено опредјелјиванје буџетских средстава за развој Пријестонице у висини од 1% пројектоване вриједности текућег буџета Црне Горе за сваку фискалну годину“- казала је министарка јавне управе Прибиловић.

Министарка је истакла да је Предлогом закона предвиђено и пресељење сједишта једног броја државних органа и других институција.

„Поред резиденције предсједника Црне Горе, предложеним Законом је планирано да сједиште Уставног суда Црне Горе буде у Пријестоници. Такође, поред Министарства културе чије је сједиште у Пријестоници, планирано је и пресељење Министарства вањских послова, чиме се Цетињу враћа статус дипломатског центра, што је својевремено и био. Истовремено, дефинисано је и да Историјски институт Црне Горе и Факултет за црногорски језик и књижевност буду на Цетињу“- казала је министарка Прибиловић. 

  
Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/7С32ПYГефXY
   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?