Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 35. сједнице Владе Црне Горе

Фотографије: 35. сједница Владе Црне Горе (26.6 МБ)

Видео: 35. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе је на данас одржаној 35. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Информацију о пожарима на територији Црне Горе у периоду од 1. до 18. јула 2017. године.

У Информацији је наведено да су у оквиру припреме за пожарну сезону 2017. године спроведене све неопходне припреме, али да су упркос томе дуготрајна суша и екстремно високе температуре условиле да релативно рано, почетком јула, Приморски и Централни регион Црне Горе захвате пожари ширих размјера.

У дискусији је оцијењено да су ватрогасци и надлежне службе дјеловале у неповољном политичком окружењу и уз континуирано пласирање дезинформација чак и ширење панике, као и без адекватне припреме и подршке из надлежности локалних управа. Закључено је да су, упркос томе, све надлежне службе реаговале на пожаре адекванто, снажно, професионално и патриотски. Влада је стога издвојила укупно 230.000 еура из текуће буџетске резерве за награђивање службеника заштите и спашавања и то тако што ће ватрогасци који су непосредно учествовали у гашењу пожара бити награђени са по 400 еура, а они који су имали повећани обим посла, а нијесу учествовали у гашењу пожара бити награђени са по 200 еура. Предсједник Владе је затражио да Министарство финансија новац од награде одмах уплати директно на рачун сваког ватрогасца.

У Информацији је наведено да је затражена међународна помоћ и то у оквиру НАТО-вог Центра за координацију одговора у случају катастрофа (ЕАДРЦЦ) и Механизма за цивилну заштиту ЕУ као и да је више држава упутило помоћ нашој земљи. Влада Црне Горе изразила је захвалност НАТО-у и партнерским државама на брзој реакцији и помоћи савезника уз констатацију да ће Црна Гора то знати да цијени. Оцијењено је да помоћ НАТО-а у гашењу пожара у Црној Гори показује да наша земља већ ужива бенефите свог новог статуса и новог капацитета.

Влада је задужила Министарство унутрашњих послова да сагледа постојећи концепт система заштите и спашавања и да кроз додатну анализу предложи Влади модел за његово унапређење као и да у што краћем року припреми додатни програм за набавку потребних средстава и опреме за превентивно дјеловање, посматрање, извиђање терена и квалитетније функционисања система заштите и спашавања.

Утврђен је Предлог закона о Пријестоници. Предложеним Законом ће се допринијети јачању институционалног статуса Пријестонице, обезбиједити боља валоризација црногорског, културно-историјског и академског наслеђа, као и квалитетнији и дугорочнији развој Пријестонице. У циљу стварања услова за економски, културни и историјски развој предвиђено је формирање Фонда за развој Пријестонице, из којег ће се финансирати развојни, инфраструктурни пројекти, пројекти који би били у функцији отварања нових радних мјеста, пројекти за очување културно историјског наслеђа, пројекти од јавног интереса који се реализују по моделу јавно-приватног партнерства или другог облика партнерства. У том смислу, кроз оснивање Фонда обезбјеђују се додатна финансијска средства, и то у висини 1 одсто од пројектоване вриједности текућег Буџета Црне Горе за сваку фискалну годину. Осим тога, дефинисана рјешења ће додатно унаприједити кординацију између државних органа и органа Пријестонице у органима управљања државних јавних служби које имају сједиште на Цетиње, као и дефинисање начина планирања и финансирања развојних програма кроз редефинисање структуре и улоге Сената Пријестонице.

У оквиру извјештавања о реализицији активности на процеса приступања Европској унији усвојени су Четрнаести квартални извјештај о укупним активностима у оквиру интеграције Црне Горе у Европску унију, за период април – јун 2017. и Други квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2017 – 2018. Представљајући Четрнаести квартални извјештај у расправи је указано на сталан напредак у процесу приступања што, између осталог потврђује И отварање два нова поглавља: 1 – Слобода кретања робе и 22 – Регионална политика и координација структурних фондова, као И привремено затврање поглавља 30 – Вањски односи. Констатовано је и да су настављене редовне активности усмјерене на спровођене Споразума о стабилизацији и придруживању кроз рад заједничких тијела институција Црне Горе и Европске унији, као И активности информисања грађана о процесу приступања. Други квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2017 – 2018 године, показује 71 одсто реализације планираних обавеза, што предсзавља најбољем постотак реализације од почетка програма приступања Црне Горе Европској унији.

У циљу усаглашавања са Законом о енергетици и одредбама права Европске уније из области енергетике, утврђен је Предлог закона о допуни Закона о заштити потрошача. Дефинисаним измјенама је утврђено да трговац који пружа услугу од јавног интереса путем дистрибутивне мреже не смије потрошачу урачунавати у цијену услуге трошкове изградње, реконструкције и модернизације дистрибутивне мреже, и то у случају када су у питању услуге од јавног интереса у области дистрибуције и снабдијевања електричном енергијом. У складу са тим, потрошач приликом коришћења јавне услуге у области дистрибуције и снабдијевања електричном енергијом, која се пружа путем дистрибутивне мреже неће бити додатно финансијски оптерећен, с обзиром да су наведени трошкови у цијену услуге већ урачунати примјеном одредби Закона о енергетици.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о повластици на путовање лица са инвалидитетом. Измјенама се, поред осталог, успоставља инспекцијски надзор, проширење обима корисника и њихова евиденција, као и примјена казнене политике за прекршај за правно лице, одговорно лице у правном лицу и корисника, односно његовог законског заступника или стараоца. Такође, у циљу успостављања ефикаснијег инспекцијског надзора и примијене казнене политике за прекршај за правно лице и одговорно лице у правном лицу, чиме се, између осталог, омогућава и боља контрола коришћења права из социјалне и дјечје заштите, као и уштеда финансијских средстава, утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити.

На данашњој сједници утврђен је Предлог Закона о измјени Закона о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу. Кључни разлози за измјене садржани су у потреби да се продужи рок важења обвезница реституције, имајући у виду да рок важења претходно издатих обвезница истиче у августу ове године.

Влада је утврдила Предлог Закона о измјени Закона о порезу на промет употребљаваних моторних возила, пловних објеката, ваздухоплова и летилица. Основни разлози за измјену условљени су потребом ближег дефинисања појма употребљаваног моторног возила, пловног објекта, ваздухоплова и летилице имајући у виду да је порески третман наведених производа у пракси изазвао доста недоумица да ли се опорезивање ове врсте промета врши само за возила која су најмање једном регистрована у Црној Гори и за које продавац, односно преносилац није имао право на одбитак улазног ПДВ-а приликом набавке.

Влада је усвојила Информацију о додјели концесије за Лучку услугу – лучка пилотажа у луци Котор и пилотажа у Бококоторском заливу и задужила задужила Министарство саобраћаја и поморства да покрене одговарајућу процедуру у циљу додјеле концесије као неексклузивног права за Лучку услугу – лучка пилотажа, у луци Котор и пилотажа у Бококоторском заливу.

У оквиру кадровских питања разријешена су два члана Управног одбора Универзитета Црне Горе из реда представника оснивача. Главни уредник у Заводу за уџбенике и наставна средства Радуле Нововић разријешен је на лични захтјев јер је изабран за посланика у Скупштини Црне Горе док је такође на лични захтјев разријешен предсједник Привредне коморе Црне Горе Велимир Мијушковић. Са мјеста члана Управног одбора Универзитета Црне Горе из реда представника оснивача опозван је професор Металуршко-технолошког факултета Жељко Јаћимовић са образложењем да у раду и одлучивањиу није заступао интересе Министарства просвјете и Владе Црне Горе на шта је био обавезан у складу са Законом и Рјешењем о именовању.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?