Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана трећа сједница Комисије за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини

Данас је одржана трећа сједница Комисије за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини са двије тачке дневног реда: (и) разматрање пристиглих понуда сходно објављеном Јавном позиву за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на подручју Општине Улцињ – Шас и (ии) разматрање петиције мјештана МЗ Диноша поводом објављеног Јавног позива за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији Главног града Подгорица – КО Диноша и КО Голубовци.

Препознајући потребу да се пољопривредно земљиште у државној својини које је недовољно искоришћено валоризује на одржив начин, у циљу остваривања значајних економских бенефита (повећања производње, раста конкуретности, отварања нових радних мјеста), а имајући у виду значајно интересовање инвеститора за производњу и прераду пољопривредних производа, Влада Црне Горе донијела је Одлуку о формирању Комисије за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини ("Сл. лист ЦГ" број 35/17).

Како смо и саопштили на конститутивној сједници, одржаној 05. јуна 2017. године, Комисија има задатак, да координира и предлаже моделе везане за валоризацију земљишта и припрема документације за оглашавање, као и да проактивно предузима друге активности у циљу заштите, искоришћавања и укупног унапређења коришћења пољопривредног земљишта, у складу са прописима. Већ на првој, конститутутивној сједници Комисије дискутовано је о пристиглим иницијативама за закуп пољопривредног земљишта на више локација широм Црне Горе, при чему је оцијењено да су у питању квалитетни инвестициони пројекти.

Јавност је била упозната и са одлуком Комисије да се крене у припрему тендерске документације, а која се односи на оглашавање око 60 хектара земљишта на подручју Главног града Подгорица, и око 70 ха на подручју Општине Улцињ. У складу са тим, на наредној сједници Комисије, од 13.06.2017. разматран је модел за валоризацију комплекса пољопривредног земљишта у државном власништву на територији катастарских општина Голубовци и Диноша, као и Шаског језера. Одлучено је да се Влади упути информација са предлогом начина валоризације за наведене локалитете, са припремљеном документацијом, у циљу давања сагласности за расписивање јавног позива за валоризацију ових комплекса.

У циљу давања доприноса у припреми материјала, у раду комисије учествовали су и предсједници градских општина Тузи и Голубовци, Абедин Аџовић и Душан Радоњић, као и предсједник Општине Улцињ Назиф Цунгу.

Комисија је, уз претходно поштовање свих законом прописаних процедура, а на основу члана 29, 39 и 40 Закона о државној имовини („Сл. лист ЦГ“ бр.21/09,40/11), члана 5 Уредбе о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини („Сл. лист ЦГ“ број 44/10), Одлуке о образовању комисије за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини ("Сл. лист ЦГ" број 35/17), Закључка Владе Црне Горе 07-1874 и 07-1831 од 15.06.2017. године, објавила дана 22.06.2017. године Јавни позив за учешће на тендеру за давање у закуп непокретности на локацији КО Голубовци и КО Диноша, Главни град Подгорица и КО Шас, општина Улцињ. Позив за локалитете на подручју Главног града Подгорица је продужен 20. јула за још пет дана.

На данашњој сједници костатовано је да није било пристиглих понуда а сходно објављеном Јавном позиву за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на локалитету Општине Улцињ – Шас, и закључено је да се припреми Информација и упути према Влади Црне Горе, са предлогом за расписивање новог Јавног позива.

Када се ради о другој тачки дневног реда, у току трајања Јавног позива, Комисија се упознала са петицијом мјештана МЗ Диноша, упућеном посредством ГО Тузи, у којој мјештани оспоравају поступак давања у закуп пољопривредног земљишта, у дијелу који се односи на пољопривредно земљиште на територији КО Диноша. У петицији мјештани су истакли да је „земља у власништву братстава из МЗ Диноша, иако је према катастарским подацима, земљиште означено као државна својина“.

Такође, истиче се да су „мјештани постигли сагласност да као један од начина валоризације може бити и позив према нашим исељеницима којима би се дала могућност да ту инвестирају“. Управо у циљу излажења у сусрет очекивањима мјештана и давања такве могућности, Комисија је исказала спремност да, уз претходно формално достављање овог захтјева, још једном продужи трајање јавног позива за давање у закуп земљишта у КО Диноша, а све у циљу анимирања што ширег круга потенцијалних инвеститора.

Вјерујемо да оваквим приступом се показује одговорност и спремност за заједничку бригу о ресурсима, одлучност да се валоризује деценијама запуштени комплекс који представља значајан пољопривредни потенцијал, уз анимирање што ширег круга потенцијалних инвеститора. Са тим циљем, а након формалног достављања захтјева за продужење рока, исказана је спремност за значајнијим продужењем трајања Јавног позива.

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?