Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин говорио на конференцији „Регионална сарадња и безбједност“

Објављено: 22.07.2017. 18:54 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин говорио је на отварању конференције „Регионална сарадња и безбједност“, коју је Одбор за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе одржао данас на Цетињу.

Потпредсједник Пажин је, поздрављајући учеснике конференције, подсјетио да су некада за очување државности служили сабља и штит, а да је опредјељење данашње Црне Горе да за промоцију и очување националних интереса користи прије свега ријеч. Уз такво демократско увјерење Црна Гора остварује и своје спољно политичке приоритете, а један од тих приоритета, који смо успјешно остварили, јесте чланство у НАТО Алијанси, истако је Пажин.

„Црна Гора је прошла успјешан пут до чланства у том најважнијем колективном систему безбједности. Веома смо поносни на ту чињеницу, јер показује да смо само за 11 година од обнове независности показали пуну опредјелјеност и припремљеност да заједнички поштујемо и чувамо тековине западних цивилизација. То је крунисано и недавним учешћем Црне Горе на НАТО Самиту у Бриселу. Самит је показао колико је корисно постојање НАТО савеза, јер су јасним закључцима и опредјелјенјима Самита евидентирани кључни глобални и регионални изазови и успостављени јасни правци за њихово превазилажење“, рекао је Пажин. 

Пажин је рекао да је регион у историји био раскрсница великих геополитичких игара и интереса и да је увјерен да Црна Гора чланством у НАТО доприноси безбједносној кохезији нашег региона и да ће процес проширења у скоријем периоду бити омогућен и за друге земље које имају такве аспирације. 

„Наш регион није имун на политичке и безбједносне ударе трећих страна. Разумијемо да свака заинтересована страна своје интересе покушава да задовољи на начин за који мисли да ће најбрже показати резултате. Ниједна држава не може у потпуности сама адекватно одговорити таквим изазовима. Показало се да само сви заједно можемо обезбиједити стабилност региону у којем живимо“, истакао је Пажин. 

Пажин је нагласио да спољнополитички приоритети Црне Горе остају чланство у Европској унији и добросусједски односи. Он је оцијенио је да се то може остварити само кроз његовање пријатељства, јачање повјерења и посвећености међусобној сарадњи. Зато Црна Гора остаје посвећена јачању добросусједских односа и регионалне сарадње, како у безбједносном, тако и у економском сектору, истакао је Пажин.

„Због тога су овакви и слични сусрети су добра основа за испуњење наведених опредјелјенја и дијелим понос нашег организатора због чињенице да је Црна Гора, као чланица НАТО савеза, домаћин данашњег сусрета“, закључио је Пажин.

Поред потпредсједника Пажина, уводна излагања имали су: предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, министар одбране Предраг Бошковић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић и предсједник Одбора за безбједност и одбрану Обрад Мишо Станишић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?