Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање на тврдње посланика Рашка Коњевића

Посланик Социјалдемократске партије Рашко Коњевић изнио је у недјељу, 30. јула 2017. године неистините, апсолутно неутемељене и злонамјерне тврдње да су наводно Влада Црне Горе и Министарство финансија начинили низ правних пропуста и да су наводно чак прекршили закон у корист појединих компанија.

С обзиром на чињеницу да је посланик Коњевић своје тврдње изнио у виду „отвореног писма“ за које наводи да га је доставио Врховном државном тужиоцу и Главном специјалном тужиоцу ради исправног информисања јавности заустављања даље манипулације саопштавамо: Ни једна тврдња г. Коњевића није истинита већ су тврдње злонамјерне.

1. Манипулација посланика Коњевића: „Просто је запрепашћујуће да се Влада, у информацијама која су прихваћене на поменутој сједници, приликом одлучивања о давању сагласности позива на правни основ – Уредбу о поступку наплате пореских потраживања имовином пореских обвезника (Сл.лист 12/16, хттп://www.мф.гов.ме/библиотека/уредбе) која је престала да важи још прије више од пола године – прецизније, 31. децембра 2016. године.“
Чињенице:
   а) Компанија ,,Ђурковић Цомпанy” д.о.о. Никшић захтјев за наплату пореског потраживања имовином поднијела је Пореској управи 28.03.2016 године који је Министарству финансија – Комисији за наплату пореских потраживања достављен 05.04.2016. године и заведен је под бројем 01-К-13/2016 од 05.04.2016. године, док је од стране компаније ,,Wоркфиндер“ захтјев Пореској управи поднијет 17.06.2016 године а Министарству финансија – Комисији за наплату пореских потраживања имовином пореских обвезника достављен 08.07.2016 године исти је заведен под бројем 01-К-9/2016 од 08.07.2016. године.
   б) Закон о репрограму пореског дуга (хттп://www.мф.гов.ме/библиотека/закони , објављен у "Сл. листу ЦГ", бр. 83 од 31. децембра 2016) ступио је на снагу даном објављивања.
   ц) С обзиром на то да Закон нема прелазне одредбе у односу на започете поступке, свака примјена закона на поступке који су започети у складу са прописима који су важили прије доношења закона била би ретроактивна и као таква директно противна одредбама из чл. 146 ст. 1. чл. 147. ст. 1. Устава Црне Горе. Дакле, примјена Закона о репрограму на ова привредна друштва, као и на све остале подносиоце захтјева поднешених у вријеме важења уредбе, значило довођење тих лица у неравноправан положај, односно у ситуацију да трпе штету због тога што су се понашали у складу са важећим прописима.

Дакле, Закон се НЕ ПРИМЈЕЊУЈЕ на субјекте који су процедуру започели прије ступања Закона на снагу.

2. Манипулација посланика Коњевића: Допис је, како је објављено, адресиран и на Врховног државног тужиоца и Главног специјалног тужиоца.
Чињенице: Уговори са наведеним компанијама достављају се у смислу чл. 61. Закона о државној имовини Заштитнику имовинско правних интереса Црне Горе, Државном тужиоцу и Државној ревизорској институцији.

3. Манипулација посланика Коњевића: порески дуг је „скоро 700 милиона“
Чињенице: Г. Рашко Коњевић је у својству министра финансија дана 28.7.2016. године у документу ,,Информација о пореском дугу на дан 20.7.2016. године“, која је наведеног дана разматрана на сједници Владе, навео да реално наплативи дуг износи 236 милиона еура.

Из наведеног је јасно сљедеће:

Да је Рашко Коњевић једне податке о висини пореског дуга износио као министар а друге износи сада.

Да је управо г. Коњевић као министар сугерисао да дио пореског дуга буде наплаћен репрограмом (у Информацији о пореском дугу на дан 20.7.2016. године)

Упућивања отворених писама и јавних позива у овом случају су неутемељена и злонамјерна и једина свха им је политиканска.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА / СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?