Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Петњици поручио исељеницима: Свједоци сте у својим земљама огромног угледа Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Видео: Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на манифестацији „Дани исељеника“

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је вечерас нашим исељеницима на скупу у Петњици да је та општина примјер мултиетничког склада Црне Горе, да је допринос исељеника обнови независности наше земље као историјском подухвату немјерљив, и да је углед наше земље све већи.

„Дозволите и да изразим задовољство што се ваш први скуп овакве врсте одржава управо у Петњици, најмлађој црногорској општини, која баштини традицију мултиетничког и мултивјерског склада. И међу вама овдје присутним има припадника свих вјера и нација који разумију да је то јединство у различитостима можда и највећа тековина црногорског друштва, да је то темељ на коме је Црна Гора опстала кроз вјекове и да је то суштинска вриједност на којој је искована њена обновљена независност 2006.године. Управо је ваш допринос том историјског подухвату био немјерљив, на чему вам и овом приликом искрено захваљујем“ – рекао је предсједник Владе на манифестацији „Дани исељеника“ у Петњици.

Предсједник Марковић је рекао да су наши усељеници имали прилике да се у земљама у којима живе и раде осјетите огроман пораст угледа Црне Горе при чему је посебно напоменуо у прилог томе чланство наше земље у НАТО-у и сјутрашњу званичну посјету потпредсједника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса Црној Гори.

„Подсјетићу све нас: када смо августа прошле године најављивали остварење историјског циља Црна Горе – пуноправног чланства у НАТО, процес ратификације нашег Протокола о приступању Алијанси тек је био започео. Пред нама је, тако се чинило, био дуг и изазован процес у парламентима 28 држава чланица који су морали да потврде спремност Црне Горе да се прикључи најмоћнијем политичком и војном савезу данашњице. Ипак, за свега десетак мјесеци, све државе чланице су то учиниле и 5. јуна ове године, на свечаности у Стејт Департменту, верификовано је наше чланство у Алијанси. Била је то несумњива потврда огромног напретка Црне Горе, потврда снажног повјерења савезника у наше капацитете и, на крају, велико признање и државној администрацији, и свим осталим сегментима црногорског друштва. … Да и не помињем могућност да потпредсједник Сједињених Држава дође у званичну посјету Црној Гори, што ће се догодити сјутра, када очекујемо потпредсједника Пенса у Подгорици. За Црну Гору, једину земљу региона коју посјећује други човјек Сједињених Држава – то је историјски тренутак и несумњив знак снажне подршке партнерству наше државе са водећом земљом свијета!“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је подсјетио исељенике и на наш успјешан процес евроспких интеграција у којем предњачимо са отворених 28 од 33 преговарачка поглавља.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Далеко смо испред свих осталих држава Западног Балкана у овом процесу и нема никакве дилеме да це Црна Гора бити прва наредна чланица Европске уније. Ми вјерујемо да се то може десити у року од пет година, у то увјеравамо и наше партнере из Брисела и осталих кључних европских адреса, и снажно опредјелјелје ове Владе је да све капацитете усмјери у том правцу. Могу вам рећи да су веома оптимистичне поруке које добијамо од наших европских партнера у погледу напретка који Црна Гора остварује на свим пољима, као и у погледу тог временског рока у коме је реално да остваримо и овај други кљуцни вањскополитички приориотет“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је подсјетио и на успјеје његове Владе када је ријеч о економским темама.

„Капитално важне кораке Влада је у претходном периоду предузела на плану консолидације јавних финансија. Морали смо да повлачимо и непопуларне, и радикалне резове, али неминовне да би се стабилизовале јавне финансије. Много приче је било, подсјетићу, око накнада за мајке са троје и више дјеце, које је претходна непринципијелна парламентарна већина подметнула као кукавичје јаје у наш финансијски систем. Била је то темпирана бомба у државном буџету и било је само питање у ком ће мјесецу експлодирати и урушити одрживост буџета. И овом приликом захваљујем огромној већини од преко 20 хиљада корисница ове накнаде што је разумјела да је ријеч о неодрживом социјалном давању. Међу њима је и значајан број жена из овог краја и ја желим да им поручим и овом приликом: Влада ће у креирању новог, одрживог амбијента социјалних давања посебно водити рачуна о њима!“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је подсјетио на наш раст БДП-а од 3,2% у првом кварталу и изразио увјерење да ће раст у првом полугодишту премашити 4 процента.

„Економски раст у првој половини године заснован је на снажној инвестиционој активности и расту личне потрошње и извоза, а све то нам је донијело и нова запошљавања. У првих шест мјесеци имамо пораст запослености од око 4 посто, или близу седам хиљада новозапослених. Економски раст и раст запослености утицали су на даље повећање просјечне нето зараде која је у првој половини године износила 510 еура што је највисе у региону, а висе него и у појединим земљама ЕУ. Ово су само неки реални економски показатељи у првој половини године,и они нам говоре да смо на добром путу да средимо наше јавне финансије и створимо претпоставке за још убрзанији економски раст. То је наш циљ и ја са пуно реалног оптимизма могу да вам кажем – сигурно ћемо га отварити“ – поручио је исељеницима предсједник Владе Душко Марковић вечерас у Петњици.

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на манифестацији „Дани исељеника“ можете преузети овдје овдје. 

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/1yиуУ4ХwеЈЕ

 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?