Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Координационог тима за за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима

Санкције за нелегалне експлоататоре, интервентни радови под контролом

У оквиру теренских активности Координационог тима за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима надлежни органи јуче су открили још један случај нелегалне експлоатације. У касним послијеподневним часовима службеници комуналне полиције Главног града су у кориту ријеке Мораче у мјесту Вуковци затекли једно физичко лице које је багером обављало нелегалну експлоатацију шљунка.

У складу са мораторијумом, против тог лица је поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка.

Представници надлежних органа, предвођених координационим тимом за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима континуирано су на терену у циљу контроле поштовања одлуке о забрани и откривања евентуалних нелегалних активности. У претходном периоду те активности резултирале су подношењем значајног броја кривичних и прекршајних пријава против физичких, правних и НН лица.

Активности на надзору поштовања мораторијума наставиће се истим интензитетом и у наредном периоду, у циљу спрјечавања нелегалне експлоатације.

Под контролом интервентни радови у коритима Грнчара, Лима и Таре

Координациони тим подсјећа да су на црногорским водотоцима у току интервентни радови за које је издата сагласност, у складу са циљевима увођења мораторијума, о чему је јавност више пута била обавјештавана. Подсјећамо да је мораторијум на експлоатацију шљунка и пијеска из ријечних корита уведен због истека свих концесионих уговора, појаве нелегалне и непланске експлоатације, те због непостојања пројеката регулације водотока. Такође, приликом доношења мораторијума, најављено је да ће се дати сагласност за обављање интервентних регулационих радова у циљу уклањања спрудова који би представљали уска грла у коритима ријека у периоду повећања нивоа воде.

Актуелни интервентни радови у ријечним коритима представљају наставак активности на регулисању и заштити водотока, до доношења регулационих планова. Како би се на вријеме спријечиле негативне последице првих јесењих киша, реализација наведених активности спроводи се у периоду од 1. јула до 31. августа. Радови се спроводе у сарадњи са органима локалне самоуправе, уз стручни надзор и свакодневну контролу од стране комуналне полиције, комуналне инспекције и водопривредног инспектора Управе за инспекцијске послове.

Регулационим интервентним радовима обухваћене су општине Гусиње, Андријевица, Беране, Бијело Поље, Мојковац и Колашин, а то су водотоци Грнчар, Лим и Тара.

Интервентни радови су неопходни јер ерозиони процеси у рјечним сливовима проузрокују уношење у водотоке великих количина шљунковитог, пјесковитог и другог материјала, што проузрокује формирање спрудова, меандрирање водотока, рушење обала, плављење и еродирање пољопривредног земљишта на приобалном простору. Наведени проблеми би се временом могли повећавати уколико се не реагује превентивно на уређење сливова и регулацију рјечних токова. Да би се негативни процеси дјелимично ублажили неопходно је, као хитне интервенције, извршити уклањање дијела наталоженог материјала из рјечних корита на критичним дионицама, а дио тог материјала уградити у заштитне насипе дуж еродираних обала, што је и циљ регулационих радова који ће се спровести до краја августа.


Координациони тим за праћење мораторијума на експлоатацију ријечних наноса у црногорским водотоцима
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?