Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Марковић-Пенс: Односи ЦГ и САД стратешки, партнерски и пријатељски, ЦГ за примјер у региону

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Предсједник Владе Душко Марковић и потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс заједнички су оцијенили током званичних разговора вођених у сриједу прије подне у Подгорици да су црногорско-амерички односи стратешки, партнерски и пријатељски, да се развијају на добробит двију држава и двају народа и да је у обостраном интересу продубљивање сарадње на економском плану. Предсједник Марковић и потпредсједик Пенс посебно су истакли да је Црна Года стратрешки окренута Западу и западном систему вриједности и да у наставку тог пута рачуна на пуну подршку САД, да ту подршку има и да ће бити уложен труд да та подршка у непосредној будућности буде отјелотворена и на економском плану.

Премијер Марковић се још једном захвалио потпредсједнику Пенсу на посјети рекавши да је данашњи дан историјски за Црну Гору и да ће га памтити генерације. Предсједник Владе Црне Горе захвалио се Сједињеним Америчким Државама и на досадашњој подршци Црној Гори рекавши да су сви наши успјеси и добри резултати истовремено и амерички успјеси. Премијер је истакао чињеницу да су САД вјеровале у Црну Гору и у наше капацитете и додао да Црна Гора то не заборавља.

Саговорници су, разговарајући на тему економије, постигли пуну сагласност о потреби снажнијег присуства америчких инвеститора у Црној Гори. Предсједник Марковић је том приликом истакао наш интерес да, уз инвестиције из САД, прије свега унапређујемо предузетничка и управљачка знања и рекао да ће лично бити на располагању сваком америчком инвеститору како се он не би изгубио у шуми наше администрације која још увијек сазријева. Потпредсједник Пенс је најавио и лични ангажман на томе да реномирани амерички инвеститори дођу у Црну Гору као и да нашу земљу првом приликом посјети амерички министар трговине Вилбур Рос, и сам инстакнути инвеститор. Потпредсједник САД је, у контексту стварања још повољније климе за инвеститоре рекао да у потпуности подржава напоре Владе на унапређењу владавине права и функционисања правне државе.

Потпредсједник САД Мајк Пенс је, говорећи о нашој земљи, оцијенио да су пред Црном Гором велике могућности. „Подржавамо вас јер вјерујемо да Црна Гора има сјајну будућност“ – рекао је Потпредсједник посебно истичући улогу наше земље у региону Западног Балкана. „Црна Гора може да буде примјер на Западном Балкану. Ви сте примјер здраве демократије и здраве привреде која треба да буде узор региону“ – рекао је потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс.

Предсједник Марковић је информишући потпредсједника САД о политичкој ситуацији у нашој земљи поновио спремност да отвори дијалог са дијелом опозиције, што је потпредсједник САД подржао оцијенивши да опозиционе странке треба да се врате у парламент.

Потпредсједник Пенс је поновио да Црна Гора има пуну подршку Сједињених Држава у истрази и суђењу оптуженима за догађаје из октобра 2016.

Потпредсједник САД Мајк Пенс захвалио се на крају разговора још једном премијеру Марковићу и грађанима Црне Горе на топлом дочеку рекавши да је о томе у телефонском разговору синоћ лично информисао предсједника САД Доналда Трампа. Истовремено је потпредсједник Пенс пренио и личне поздраве предсједника Трампа и државног секретара Рекса Тилерсона предсједнику Владе Душку Марковићу који је узвратио поздраве.
 
 
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?