Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник САД Мајк Пенс: Русија дестабилизује Западни Балкан, САД подржавају земље региона на путу ка ЕУ и НАТО-у

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс поручио је у сриједу лиерима земаља Западног Балкана да је Русија настојала да дестабилизује регион Западног Балкана и да међусобно подијели овај и остатак Европе, али да снажно САД подржавају земље региона докле год су оне на путу ка ЕУ и НАТО-у.

„Као што добро знате, Русија и даље тражи поновно исцртавање међународних граница силом. А овдје на Западном Балкану Русија је радила да дестабилизује Регион, да подрије ваше демократије и да вас подијели међусобно и од остатка Европе. Намјере Русије биле су сконцентрисане прошле године када су московски агенти покушали да наруше изборе и чак убију премијера и тако разувјере црногорски народ од уласка у НАТО“ – рекао је потпредсједник Пенс на Самиту Јадранске повеље у Подгорици на којем су поред премијера наше земље Душка Марковића, учествовали предсједници Влада Македоније Зоран Заев, Хрватске Андреј Пленковић, Албаније Еди Рама, Словеније Мирослав Церар, Србије Ана Брнабић као и предсједник Косова Хашим Тачи и предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

Потпредсједник Пенс је рекао да га је предсједник САД Доналд Трамп лично послао у Црну Гору као знак трајне преданости Сједињених Америчких Држава Западном Балкану и да ће САД наставити да подржавају сваку од држава региона док наставља заједничку будућност.

„Нема никакве сумње: Јадранска повеља испуњава своју сврху како би се државе Западног Балкана приближиле најуспјешнијем одбрамбеном савезу у истороји, самом НАТО-у“ – рекао је потпредсједник САД подсјећајући на процес ширења ове Повеље.

Потпредсједник САД у говору је више пута истакао важност чланства Црне Горе у НАТО-у.

„Посебна је част за мене да будем овдје данас као први потпредсједник САД који је икада посјетио Црну Гору“ – рекао је потпредсједник Пенс.

Говорећи о нашој земљи потпредсједник Пенс се захвалио предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу на вођству и гостопримству.

„Имао сам ту привилегију да лично честитам премијеру Марковићу у Бијелој кући у оном историјском дану. Господине предсједниче Владе, у име предсједника Трампа, и овдје са осталим НАТО савезницима, допустите ми да Вам захвалим на Вашем вођству и допустите ми да Вама и народу Црне Горе још једном за успјешно приступање НАТО-у“ – рекао је потпредсједник САД Мајк Пенс прекинут аплаузом.

Потпредсједник САД позвао је ову генерацију лидера држава региона да се храбро обрачунају са корупцијом и изграде одговорне и транспарентне владе и ојачају економију као и да оставе иза себе свађе из прошлости.

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/QмЈxбМХАфРQ

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Цио говор потпредсједника Пенса на енглеском доступан је на сајту Бијеле куће: хттпс://www.wхитехоусе.гов/тхе-пресс-office/2017/08/02/ремаркс-вице-пресидент-адриатиц-цхартер-суммит

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?