Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у интервјуу „Новом магазину“: ЦГ може бити лидер на Западном Балкану

Služba za odnose s javnošćuПредсједник Владе Душко Марковић оцијенио је у интервјуу београдском „Новом магазину“ да је званична посјета потпредсједника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса Црној Гори, која не само да је најзначајнији политички догађај у нашој држави већ и превазилази оквире једне земље, представља јасну потврду чврстих веза и стратешког партнерства Црне Горе и Сједињених Америчких Држава и позиционира Црну Гору на нови начин на међународној сцени.

„Посјета потпредсједника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса и Самит Јадранске повеље најважнији су политички догађаји у Црној Гори од обнове наше независности. Чињеница да су Сједињене Америчке Државе одлучиле да нам укажу част доласком овако високог госта непуна два мјесеца након нашег учлањења у НАТО, јасна је потврда чврстих веза и стратешког партнерства наше двије земље, али и логичан слијед цивилизацијског избора Црне Горе – припадности западном систему вриједности. Поред тога, као што сам рекао на Самиту, посјета Мајка Пенса Црној Гори има и шири значај, који превазилази оквире једне земље. То је доказ чврстине и трајности трансатлантске везе, као и евроатлантске перспективе Западног Балкана“ – рекао је премијер Марковић у интервјуу београдском „Новом магазину“.

Služba za odnose s javnošćuУ инервјуу објављеном данас на пет страна под насловом „Можемо бити лидер на Западном Балкану“ предсједник Марковић је рекао да је прошлонедјељни Самит Јадранске повеље, који је организован први пут на нивоу шефова држава и влада, послао снажне поруке јединства око интеграционих циљева и дао нови замајац регионалној сарадњи у области безбједности и шире.

„Присуство потпредсједника Пенса на Самиту сигнал је да је нова америчка администрација посвећена евроатлантској перспективи региона Западног Балкана, али да истовремено промовише регионалну сарадњу у достизању овог циља. Црна Гора је након ових догађаја себе позиционирала на међународној мапи на један нови начин. Као што је то оцијенио потпредсједник Пенс, Црна Гора је водећа земља региона у питањима очувања мира и безбједности на Западном Балкану. Заслужили смо ту позицију посвећеним и одговорним радом у претходној деценији, а оцјена америчког потпредсједника вјерујем да је проистекла и из чињенице да ми немамо отворених питања са сусједима и да снажно промовишемо дијалог као једини пут за рјешавање несугласица“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošćuПремијер је одговарајући на питање новинара о разлозима уласка наше земље у НАТО рекао да су у нашој историји и право и правда често посустајали у судару са прагматиком политике и логиком интереса великих и моћних.

„Ми у Црној Гори никада не смијемо заборавити какву смо страшну цијену платили прије једног вијека, када су за столом Мировне конференције у Паризу, иако су и Право и Правда, и жртва и страдање, били на нашој страни – нестали и Црна Гора и црногорска држава. Готово цио један вијек био је потребан да осване 21. мај 2006; да међународна заједница поново призна право Црне Горе на независност. Прошле су деценије док у Црној Гори није стасала генерација која је научила историјску лекцију да без мудрости и стрпљења независност не може бити обновљена! Генерација која је разумјела да независност једне мале земље и једног нејаког народа није дата једном за свагда. Да је дугорочна гаранција независности равноправно мјесто те земље у друштву и за столом гдје велики и моћни доносе одлуке. Добили смо то мјесто, као 29. чланица најмоћнијег савеза данашњице: Сјеверноатлантске алијансе. Никада се више иза наших леђа неће одлучивати о судбини наше државе. Једном завазда затворили смо ту несрећну страницу наше историје. Из свега овога јасно је да наше чланство у НАТО није уперено ни против кога већ је резултат наше стратешке процјене да на овај начин трајно обезбјеђујемо независност наше државе. Ето, то ме мотивисало да улазак Црне Горе у НАТО оцијеним историјски важним догађајем за моју земљу“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу „Новом магазину“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Предсједник Марковић - интервју „Новом магазину“.пдф
 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?