Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Жабљак: Љетња туристичка сезона рекордна, снабдијевање водом беспријекорно

Информације које ових дана стижу из свих туристичких дестинација у Црној Гори указују са великом извјесношћу да ће 2017. година бити рекордна по посјети туриста, али и по приходима у оквиру туристичке привреде. Ове чињенице најбоље говоре о ефектима стратегије развоја туристичке привреде коју је Влада Црне Горе промовисала у претходном периоду. Појачане активности Владе на развоју услова за туристички развој Сјеверног региона Црне Горе, уз константно инсистирање на повећању стандарда пружања услуге у Приморском региону, дале су очекиване резултате.

Када је ријеч о Жабљаку рјешавање дугогодишњег проблема водоснабдијевања био је предуслов за успјешну туристичку сезону.

Влада Црне Горе је на сједници одржаној 15. јуна 2017. године усвојила Информацију о стању и техничким проблемима у водоснабдијевању на подручју Општине Жабљак са предлогом хитних мјера за рјешавање проблема (хттп://www.гов.ме/РесоурцеМанагер/ФилеДоwнлоад.аспx?рИд=278386&рТyпе=2). За хитно рјешавање проблема водоснабдијевања Општине Жабљак Влада је том приликом издвојила 58.000 еура (хттп://www.гов.ме/РесоурцеМанагер/ФилеДоwнлоад.аспx?рИд=279938&рТyпе=2). Све активности по закључку Владе завршене су до почетка сезоне односно чак десетак дана прије задатих рокова. Влада је била једини финансијер, а Јавно предузеће Регионални водовод носилац активности.

Конкретан резултат хитних мјера за рјешавање проблема водоснабдијевања градског подручја Жабљака, на основу Закључка Владе бр. 07-1837 мјерљив је не само ефикасношћу реализованих активности дијела прве фазе радова, већ се огледа и у повећању капацитета водоводног система Жабљака за више од 100%, односно са 27 литара у секунди 57 литара воде у секунди (Слика: Приказ мјерача протока приликом провјере капацитета изворишта након завршетка 1. фазе мјера, који потврђује повећање капацитета водоводног система за више од 100%).

Наведени подаци доказ су правовремености припрема за очекивану рекордну туристичку сезону на Жабљаку, чиме је на ефикасан начин ријешен вишемјесечни проблем недостатка воде за пиће који је током претходног периода оптерећивао становнике Жабљака.

Активности предвиђене Програмом хитних мјера, који је припремило ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“, спроведене су у рекордном року, за свега 45 дана, чиме је омогућено да туристичка сезона 2017. на Жабљаку буде прва у којој нема проблема са водоснабдијевањем упркос рекордној посјети туриста (91.730) у јулу 2017. године, која је у односу на исти мјесец претходне године већа за цијелих 63%. Наведено довољно говори у прилог напорима које су Општина Жабљак и Влада Црне Горе уложили у стварање инфраструктурних и других претпоставки за развој туризма, па је ефикасна мјера рјешавања питања водоснабдијевања Жабљака најбоља потврда озбиљних институционалних капацитета Црне Горе у смислу креирања услова који ће обезбиједити да и у наступајућим годинама очекујемо све већу посјету туриста једном од најљепших националних паркова у региону.

Жабљак, дакле, у сушној години у којој многа изворишта кубуре са капацитетом има беспријекорно снабдијевање водом.

Предсједник Владе Душко Марковић указао је 16. јуна на састанку са руководством Општине на потребу интензивнијег укључивања локалне управе у превазилажење изазова снабдијевања водом. Активности на дугорочном рјешавању питања водоснабдијевања општине Жабљак биће настављене и у наредном периоду. Влада Црне Горе ће већ по завршетку туристичке сезоне, уз свесрдну помоћ Центра за међународну сарадњу и развој Републике Словеније, започети пројекат трајног рјешавања питања водоснабдијевања Жабљака. У току су припреме за потписивање донацијског уговора за прву фазу радова са Републиком Словенијом, након чега ће се спровести тендерска процедура и кренути са реализацијом мјера. Пројекат, за који је Дирекција јавних радова израдила техничку документацију, вриједан цца 3.400.000 еура, подразумијева реконструкцију комплетног водоводног система Жабљака и довођење воде за осњежавање на скијалиште „Савин кук”, са циљем унапрјеђења зимских туристичких капацитета општине Жабљак.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ / ЈП „РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД“
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?