Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 37. сједнице Владе Црне Горе

 
 
Влада Црне Горе одржала је данас 37. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

Утврђен је Предлог Закона о измјени Закона о ревизији средстава из фондова Европске уније, којим се одредбе о зарадама овлашћених ревизора усклађују са одредбама Закона о зарадама запослених у јавном сектору.

Влада је утврдила Нацрт детаљног урбанистичког плана „Агроиндустријска зона“ у Подгорици с Програмом одржавања јавне расправе којим је ова зона обухвата простор укупне површине 43,39 ха.Министарство одрживог развоја и туризма задужено је да јавну расправу о наведеном нацрту организује у складу с Програмом јавне расправе у трајању од 5 дана, од 28. августа до 1. септембра 2017. године и да, након тога, припреми и Влади достави Приједлог детаљног урбанистичког плана „Агроиндустријска зона“ у Подгорици, с Извјештајем о спроведеној јавној расправи.

Донијета је Одлука о давању сагласности на Одлуку о оснивању „Слободне зоне Нови дувански комбинат“ Подгорица коју је Скупштина акциопара „Новог дуванског комнината“ АД Подгорица донијела на сједници одржаној 12. јуна 2017. године. Одлуком су дефинисани начин управљања Зоном и међусобна права и обавезе оператора и будућих корисника Зоне предвиђене на подручју Ћемовског поља у обухвату плана „Агроиндустријска зона“ укупне површине 30.229 м2.

Министарство економије је, предлажући Одлуку Влади, оцијенило да формирање Зоне може допринијети циљевима економског развоја имајући у виду приоритете које је дефинисала Влада Црне Горе као што су побољшање инвестиционог амбијента, отварање нових радних мјеста и јачање конкурентности домаће привреде.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Капиталног буџета Дирекције за саобраћај за 2017. годину, на дан 10.08.2017. године. Приликом представљања извјештаја наведено је да је Капиталним буџетом за Дирекцију за саобраћај за 2017. годину предвиђено 29.500.000 еура, од чега је 27.800.000 еура обезбијеђено из општих прихода буџета, док је 1.700.000 еура евидентирана средства из кредита ЕИБ и ЕБРД. Од одобрених средстава до сада је рализовано 60,15 одсто, односно 16.722.036 еура. Поред тога, констатовано је да ће за реконструкције магистралних и регионалних путева недостајати средства у износу од 10.859.008,38 еура, која су неопходна за завршетак радова за пројекте чија је реализацију у току, као и за пројекте за које је тендерска процедура у току, која ће бити окончана у периоду септембар – октобар 2017. године.

На сједници је донијета Уредба о наплати пореских потраживања имовином пореских обвезника којом се, са циљем олакшања пословања и одржавања ликвидности пореских обвезника, омогућава да доспјели дуг по основу пореза, такси, доприноса и других новчаних давања утврђених пореским прописима, буде плаћен имовином пореског обвезника. Министарство финансија је, предлажући Уредбу, оцијенило да ће се на овај начин избјећи блокада рачуна и омогућити наставак пословања пореским обвезницима у ситуацији када отежано послују, док ће се истовремено постићи ефикаснија наплата пореза и створити услови да порески обвезници уредније измирују будуће пореске обавезе.

У складу са измјенама Закона о мањинским правима и слободама, Влада је донијела Одлуку о организовању јавне установе Центар за очување и развој културе мањина. Дефинисаним рјешењима се, између осталог, утврђује да се Центар организује и послује као Јавна установа Центар за очување и развој културе мањина Црне Горе, проширује се његова дјелатност, уређује дјелатност Савјета, као органа управљања Центром и друга питања од значаја за рад.

Влада је усвојила Одлуку о образовању интерресорне комисије за НАТО. У односу на ранију комисију, чији је мандат престао учлањењем Црне Горе у НАТО, задаци нове интерресорне комисије ће бити усмјерени на координацију обавеза које проистичу из чланства, као и праћење њихове реализације, праћење имплементације преузетих обавеза и предложених мјера у складу са захтјевима који проистичу из чланства и усаглашавања прописа Црне Горе са правним актима НАТО-а.

Усвојена је Информација о финансијској подршци Министарства спорта за организацију великих међународних спортских такмичења у 2017. години у Црној Гори. У Информацији је наведено, између осталог, да су 34 од 36 спортских субјеката који имају обавезу подношења кварталних финансијских извјештаја у потпуности реализовала наведену обавезу док су Карате савез Црне Горе и Џудо савез Црне Горе нијесу доставили доказе о намјенском трошењу средстава опредијељених Одлуком Министарства спорта о расподјели средстава спортским субјектима у 2017.години. У оквиру дискусије више чланова Владе безерзервно је подржало приступ министра спорта у подизању нивоа поштовања процедура у овој области.

Министар просвјете је на крају сједнице поднио Влади Усмену информацију о актуелној ситуацији у вези са наставним плановима и програмима у Црној Гори. У оквиру дискусије оцијењено је да свеобухватна реформа система образовања, која подразумијева измјену више закона и имплементацију рјешења захваљујући којима су, међу осталим, уведене бесплатне основне и мастер студије, реформисан модела студирања и финансирања Универзитета Црне Горе, формиран посебан фонд за најбоље ученике и наставнике, створене претпоставке за реализацију дуалног образовања, не може бити никако доведена у питање евентуалним процедуралним пропустима појединаца. Влада је подржала најаву Министарства просвјете да затражи од Завода за школство пуну информацију о случају поклапања дијела текста црногорског и хрватског курикулума и да о томе информише Владу на наредној сједници.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?