Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПВ Душко Марковић на Самиту WБ6: Ови састанци отварају прилике за даљи раст и нова запошљавања

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Фотографије: Предсједник Владе Душко Марковић на неформалном самиту WБ6 у Драчу (31.6 МБ)

  

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изјавио је данас Драчу, гдје је учествовао на једнодневном неформалном састанку предсједникâ владâ држава Западнобалканске шесторке (WБ6), да овакви састанци земљама региона дају прилику да у оквиру договорене платформе обезбјеђују даљи раст, нова запошљавања, посебно за младе људе, и већи ниво квалитета живота.

„Сама чињеница да премијери земаља Западног Балкана се често на овакав начин састају и разговарају на ову тему јесте гаранција да ћемо имати резултате из таквог начина рада. Када су у питању национални интереси и национална економија, знате да смо за ових шест мјесеци успјели да обезбиједимо завидан ниво финансијске консолидације и да подигнемо ниво економског раста. Рекао бих да сви подаци које имамо за шест мјесеци говоре да је раст наше економије отприлике на нивоу четри одсто. Али то није довољно, ни тај раст није довољан да би достигли ниво квалитета живота грађана Европске уније. И овакви састанци нам дају прилику да у оквиру договорене платформе обезбјеђујемо даљи раст, нова запошљавања, посебно за младе људе, и већи ниво квалитета живота“ – изјавио је предсједник Марковић у паузи Самита.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Како је истакао, данашњи састанак представља наставак добре успостављене праксе региона гдје се премијери редовно састају и разговарају о свим питањима која су важна за економију и укупан развој. Навео је да је данас било ријечи и о трговинским баријерама, унапређењу трговине, квалитетнијем рјешавању проблема који постоје између држава, већем нивоу сарадње приврдених комора, као и да су састанку присуствовали и предсједник Привредне коморе Србије, као координатор Управног одбора привредних комора региона и Свјетска банка, које се на свој начин укључује у читав пројекат.

„Веома сам задовољан, идемо даље, вјерујем да ће Црна Гора до краја године бити домаћин једног оваковог сусрета и то ће донијети значајне бенефите свим земљама у региону, а сасвим сам сигуран и Црној Гори и њеној економији и њеним грађанима“ – оцијенио је предсједник Владе.

На Самиту су поред предсједника Владе Душка Марковића, учествовали и предсједник Владе Републике Албаније Еди Рама, који је био домаћин скупа, предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев, предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић, предсједник Владе Републике Косово Иса Мустафа, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић, као и европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан и потпредсједник Свјетске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер.

Комесар Хан рекао је на Самиту да Берлински процес даје довољно простора за сарадњу и да је на државама региона да конкретизују имплементацију Акционог плана усвојеног у Трсту.

Министарка економије Драгица Секулић, изјавила је да се на Самиту највише разговарало о имплементацији на оперативном нивоу Акционог плана усвојеног у Трсту. Како је истакла, договорено је оснивање координационе групе на нивоу националних координатора, веће укључивање приватног сектора и привредних комора региона, као и могућих финансијера, кредитора и донатора који ће пратити имплементацију овог Акционог плана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/YДXпДхW7ЈоА

 

Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/9ГаqЕгЛОПww

 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?