Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар просвјете Дамир Шеховић: наставља се истрага о преписивању од Хрватске – ова Влада ће стати на пут плагирању

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Министар просвјете Дамир Шеховић саопштио је на конференцији за медије након 38. сједнице Владе да још увијек није завршена израда детаљног извјештаја о подударности црногорског курикулума са хрватским али да је на основу до сада расположивих информација Завода за школство, јасно да је највећи број предметних програма у црногорској реформи школства аутентичан; да код неких предметних програма постоје одређене подударности у тексту које се и даље провјеравају, а које не доводе у питање квалитет саме реформе, да је евидентан пропуст који је направљен код предметног програма за физичко васпитање, јер је потврђена значајна подударност овог предметног програма са истим у Хрватској.
   
„У том смислу сам дужан да саопштим да су чланови трочланог експертског тима, који су радили на изради програма за физичко васпитање поднијели неопозиве оставке на чланство у Радној групи и тиме преузели свој дио одговорности, као и да су се обавезали да хонораре које су добили за тај посао врате у буџет” – рекао је министар Шеховић.

Министар је рекао да ће Министарство просвјете затражити од Завода да формира нову Радну групу која ће извршити ревизију овог предметног програма и нагласио да ће након тога нови предметни програм бити достављен на изјашњење Националном савјету за образовање.

Проблем који се појавио, рекао је министар Шеховић, убрзао је потребу израде новог закона којим ће бити спријечено плагирање који је био планиран за ИВ квартал ове године.

„Колико сјутра, иницираћу и формираћу радне групе за израду новог закона о плагијатима, односно о академском интегритету, у чији састав ћу позвати представнике цивилног сектора, али и све оне који покажу интересовање за учешће“ – рекао је министар просвјете на конференцији за медије.

Министар просвјете рекао је, одговарајући на питање новинара, да ће наредне седмице иницирати избор новог Националног савјета за образовање.
    
Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о планирању простора и изградњи објеката.

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић саопштио је да је новим законом дефинисана област планирања и област изградње, као и област легализације бесправних објеката, која је постајући дио овог системског закона значајно упрошћена и појефтињена.

Генерална директорица Директората за пољопривреду Данијела Столица представила је Информацију о откупу јагњади и инструкцију о евиденцијама откупа и плаћања ПДВ-а за 2017. годину.

Столица је нагласила да уважавајући стање на терену, односно сушу која је произвела проблеме пољопривредним произвођачима, Влада је данас донијела одлуку да се од сјутра, односно од 1. септембра што је значајно раније него претходних година, крене са организованим откупом јагњади.

“Откупна цијена живе ваге ће бити 2.30 €, а та откупна јагњад ће по повољним цијенама бити пласирана као и раније Савезу удружења пензионера Црне Горе, по повољној цијени 4.30€ по килограму,”- казала је генерална директорица Директората за пољопривреду.

   

Линк на конференцију за медије: хттпс://yоуту.бе/П85нГ_Ру1qА
   
 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?