Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са потпредсједником ЕБРД-а: Европска банка за обнову и развој ће помоћи даљи развој Црне Горе

Објављено: 01.09.2017. 00:40 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
   
Црна Гора је у претходних осам мјесеци остварила напредак у консолидацији јавних финансија, економском расту и побољшању пословног амбијента, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на састанку са потпредсједником Европске банке за обнову и развој Пјером Елборном, који је похвалио успјехе на политичком и економском плану које је наша држава остварила у претходном периоду.

Премијер је прецизирао да је од почетка 2017. године наплаћено 27 милиона еура прихода више него у истом периоду прошле године, као и 7,4 милиона еура више него што је било планирано за ову годину. Црна Гора, додао је он, биљежи запажен раст економије, који, према процјенама за шест мјесеци, износи више од четири одсто. Предсједник је истакао снажан замах инвестиционе активности и оцијенио да вјерује да је томе допринијело учлањење у НАТО. Позитивним за Црну Гору и њен даљи развој оцијењене су европске интеграције, које су, како је казао премијер Марковић, у посебном фокусу рада Владе.

Досадашњу сарадњу са ЕБРД-ом је оцијенио позитивном и стимулативном за црногорски развој и напредак, захваливши се на подршци кроз укупно 55 пројеката вриједних преко 530 милиона еура. Укупна вриједност пројеката финансираних од стране ЕБРД-а који се тренутно реализују је 360 милиона еура, а укупне инвестиције ЕБРД-а по глави становника, према ријечима Елборна, су највеће у Црној Гори.

Осврћући се на значај страних улагања и повољан бизнис амбијент, Елборн је казао да је ЕБРД вољна да помогне у дијелу унапређења инвестционе климе и указао на чињеницу да страни инвеститори, при доношењу одлуке о улагању капитала, често разматрају и регионални контекст у којем се држава налази. У том контексту је истакао значај снажне економске регионалне интеграције и поздравио активности које се на том плану реализују кроз Берлински процес. Заједнички је констатован значај имплементације Акционог плана усвојеног на недавно одржаном Самиту у Трсту.

Саговорници су се сагласили и око потребе валоризације потенцијала у пољопривреди, зеленој енергији и инфраструктури. У том контексту је наглашена важност изградње аутопута Бар-Бољаре, реконструкције жељезничке инфраструктуре и валоризације аеродрома који су од изузетног значаја за унапрјеђење туризма. Предсједник Марковић је казао да Влада тренутно сагледава могућности развоја свеукупног концепта валоризације аеродрома, како би постали модерни аеродроми и били дио квалитетније укупне саобраћајне инфраструктуре који би обезбиједили већу доступност Црне Горе. У контексту сагледавања њиховог развоја, Влада размишља и о моделу финансирања који неће угрозити јавне финансије.

ЕБРД је исказао спремност да помогне Црној Гори на свим пољима важним за њен даљи напредак и развој.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?