Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 38. сједнице Владе Црне Горе

   


Влада је на данас одржаној 38. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић утврдила је Предлог закона о планирању простора и изградњи објеката с Извјештајем са јавне расправе.

Предложеним системским законом, како је оцијењено у расправи најважнијим и најопсежнијим у досадашњем мандату Владе, дефинишу се свеобухватно области планирања простора и начина и услова изградње као и легализације бесправних објеката и то полазећи од стратешког опредјелјенја Црне Горе да рационално, ефикасно и одрживо користи своје природне и створене ресурсе и да се развија као еколошка држава у складу са принципима одрживог развоја, квалитетније валоризације простора као ресурса прије свега кроз подстицање предузетничке иницијативе и креирања бољих инвестиционих услова за улагање страног капитала.

Међу новинама које садржи законско рјешење су: постојање двије врсте базних планских докумената (1) Просторног плана Црне Горе као стратешког документа и опште основе организације и уређења простора Црне Горе и (2) Плана генералне регулације Црне Горе који не садржи графички приказ парцелације већ прописује правила парцелације; укидање грађевинске и употребне дозволе осим за сложене објекте за које се дефинишу посебни услови градње; омогућавање почетка градње објеката на основу пријаве радова и документације; обједињавање техничког прегледа и стручног надзора; обавеза уписа објекта у катастар непокретности прије коришћења објекта; увођење позиције главног државног архитекте и главног градског архитекте; и примјена нове земљишне политике која укључује и плаћање накнаде за неуређено земљиште.

Израда и доношење планских докумената као и њихов садржај дефинисани су на начин којим се одређује искључива надлежност Државе у изради и доношењу ових докумената. Као инструменти спровођења планских докумената дефинисани су: урбанистички пројекат и елаборат парцелације.

У циљу унапређења квалитета и културе просторног и архитектонског обликовања и стварања високовриједног изграђеног простора, као и стварања услова за унапређење квалитета изграђене средине, очувања и заштите природног и урбаног пејзажа и подстицања одрживог развоја предложени закон предвиђа да Влада доноси Државне смјернице развоја архитектуре. У склопу опредјелјенја да се дође до најбољих идејних архитектонских рјешења, а имајући у виду циљеве предложеног закона – предвиђен је институт јавног конкурса за објекте чији је инвеститор држава и за објекте у општој употреби.

Предложеним законом прописане су као врсте техничке документације: идејно рјешење; идејни пројекат; главни пројекат и пројекат изведеног објекта.

Новине у области легализације бесправних објеката подразумијевају да је легализација могућа само у случају у којем је бесправни објекат предвиђен планским документом или важећим или планом генералне регулације Црне Горе, који је државни плански документ.

Предсједедник Владе је, закључујући расправу по овој тачки, оцијенио да с уМинистарство одрживог развоја и туризма као носилац посла и министар Павле Радуловић лично уложили огроман напор који је резултирао квалитетним стратешким документом.

Влада је донијела Одлуку о додатку на зараду за обављање послова на одређеним радним мјестима, којом су обухваћена специфична радна мјеста, изложена нарочито отежаним условима рада, одговорностима, одређеним овлашћењима и повећаном обиму посла. У циљу вредновања тих послова и подстицања запослених, утврђено је да руководилац може одредити додатак на зараду у висини до 30 одсто основне зараде. Даном ступања на снагу ове одлуке престаје да важи Одлука о увећању зараде државних службеника који обављају нормативно – правне послове.

Усвојена је Информација о реализацији Уговора о закупу земљишта и изградњи вјетроелектране на локалитету Можура и дата сагласност за преношење 90 одсто удјела у зависној компанији „Можура Wинд Парк” доо са тренутног власника, односно компаније „Енемалта плц“ на компанију „Малта Монтенегро Wинд Поwер ЈВ Лтд“.

Влада је усвојила Информацију о изради Програма економских реформи за Црну Гору за период 2018. – 2020. година и донијела Одлуку о образовању радног тима за припрему Програма економских реформи за Црну Гору за период 2018. – 2020. година, и за координатора тима именовала др Нину Вујошевић, савјетницу предсједника Владе. Програм економских реформи је документ у коме Влада представља економску политику за наредну годину и средњорочни период и основу за економски дијалог са Европском комисијом у процесу европских интеграција.

Усвојена је и Информација о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем и броју корисника Програма који су, након завршетка стручног оспособљавања, наставили радни ангажман. По овој тачки дневног реда, Влада је информисана да је према подацима Пореске управе, који се односе на претходне четири године реализације Програма, од укупно 14.252 корисника, 6.865 наставило радни ангажман и налазе се на евиденцији као лица за која се уплаћују порези, прирези и доприноси. Од укупног броја корисника 35,64 одсто, односно 2.447 корисника ангажовано је у јавном сектору. У приватном сектору ангажовано је 4.418 корисника Програма, односно 64,35 одсто у односу на укупан број високошколаца ангажованих у јавном и приватном сектору. Захваљујући Програму 4.211 лица са стеченим високим образовањем добило је прилику за стручно оспособљавање у периоду од 15. јануара до 15. октобра 2013. године, док се за исти период у 2014. години стручно оспособљавало 3.744 високошколаца, у 2015. години 3.458, а у 2016. године 3.452 високошколаца. У оквиру петог циклуса 3.274 лица је добило прилику да се стручно оспособљава. За Програм 2016/2017. године послодавци су показали изузетно интересовање оглашавањем 9.173 слободна мјеста, а за учешће се пријавило укупно 3.439 лица са стеченим високим образовањем.

Влада је усвојила Информацију о откупу јагњади и инструкцију о евиденцији откупа и плаћања ПДВ за 2017. годину. Овај пројекат је у претходном периоду имао веома позитивне ефекте, имајући у виду да пољопривредни произвођачи, с једне стране, реализују тржишни вишак јагњади, док се пензионерима, с друге стране, омогућује да се по повољним цијенама снабдију квалитетним месом.

Усвојен је Извјештај о реализацији Стратегије за борбу против трговине људима и Акционог плана за период од 01. јануар – 30. јун 2017. године. Акционим планом за имплементацију Стратегије за борбу против трговине људима за 2017-2018. годину дефинисано је укупно 96 мјера, а у периоду од 01. јануара до 30. јуна 2017. године пратила се реализација 57 мјера. Реализовано је 15 мјера, 3 мјере су дјелимично реализоване, док се у континуитету, или по потреби реализовало 37 мјера. Истовремено, 2 мјере су нереализоване. Поред измјена у законодавном оквиру, између осталог, у овој области ојачани су и стручни капацитети представника свих институција које могу доћи у контакт са жртвама трговине људима, унапријеђен је систем реинтеграције потенцијалних жртава и жртава, отворен Центар за едукацију и стручну обуку у оквиру којег се спроводе реинтеграциони програми за потенцијалне и жртве трговине људима, обезбијеђена боља информисаност цјелокупне јавности, посебно циљних категорија становништва.

Влада је дала сагласност на одредбе Предлога Статута општине у оквиру Главног града-Тузи којим се уређује празник општине у оквиру Главног града-Тузи и то 15. децембар Дан ослобођења Тузи од окупаторских снага током Другог свјетског рата.

Министар просвјете је у оквиру Усмене информације о актуелној ситуацији у вези подударања дијела предметног програма за физичко васпитање у Црној Гори и Хрватској информисао Владу да је у Заводу за школство у току израда детаљног извјештаја о подударности програма, али да је на основу до сада расположивих информација, јасно да је највећи број предметних програма у црногорској реформи школства аутентичан; да код неких предметних програма постоје одређене подударности у тексту које се и даље провјеравају, а које не доводе у питање квалитет саме реформе, и да је евидентан пропуст који је направљен код предметног програма за физичко васпитање, јер је потврђена значајна подударност овог предметног програма са истим у Хрватској.

У оквиру кадровских питања Влада је именовала Марину Вујачић за државну секретарку Министарства европских послова и дала сагласност да се за директора Управе поморске сигурности, именује Сафет Кочан.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?