Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић са потпредсједницом Захаријевом: Бугарска снажно подржава европску перспективу Црне Горе

Објављено: 01.09.2017. 17:37 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Бугарска снажно подржава наставак проширења Европске уније на Западни Балкан, а Црна Гора је најдаље одмакла у процесу европских интеграција и може бити примјер другима, казала је потпредсједница Владе за реформу правосуђа и министарка вањских послова Републике Бугарске Екатарина Захаријева на састанку са предсједником Владе Црне Горе Душком Марковићем.

Оцијенивши да Балкан још није стабилан, премијер Марковић је истакао важност јасне европске перспективе за државе региона, али и похвалио регионалну економску сарадњу која је договорена кроз Берлински процес. Он је додао да је Влада снажно посвећена европској агенди и исказао очекивање да се наредне године, за вријеме бугарског предсједавања ЕУ, снажније крене у фазу преговора која подразумијева затварање преговарачких поглавља.

Захаријева је обећала наставак подршке Црној Гори на путу ка ЕУ истичући да Берлински процес може бити припрема за убрзани процес европских интеграција, а не замјена за њега. Позитивним је оцијенила јачање регионалне економске сарадње, договорене на Самиту у Трсту. Потпредсједница бугарске Владе је исказала увјерење да Црна Гора у наредних пет година може завршити преговоре са ЕУ и постати њена пуноправна чланица.

Предсједник Марковић је подсјетио на историјски успјех, учлањење државе у НАТО, и истакао бенефите које оно доноси грађанима – мир, стабилност и сигурност али и економски просперитет кроз све веће интересовање страних инвеститора који у Црну Гору доносе не само новац већ и знања и вјештине управљања великим пројектима.

Заједнички је констатована потреба оплемењивања одличних билатералних политичких односа јачом економском сарадњом и разматрани модели повезивања привредника двије државе. Потенцијали Црне Горе су бројни, а посебно се истичу они у енергетици и инфраструктури, областима у којима треба ојчати везе наше државе и Бугарске.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?