Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић у Мојковцу: Активности Владе и локалне самоуправе већ дају резултате у Сјеверном региону

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Предсједник Владе Душко Марковић положио је данас у Мојковцу камен-темељац за изградњу зграде за социјално угрожене породице, обишао фабрику наоружања и војне опреме „Тара Аероспаце анд Дефенце Продуцтс АД Мојковац“, пут који се пробија на релацији Врагодо – Вриоца – Жарски катун, радове на реконструкцији водовода у Подбишћу као и градско паркиралиште и основну школу „Милован Ракочевић“ у Лепенцу који се обнављају донацијом НР Кине.

Премијер је оцијенио на крају посјете рекао да већ види да напори Владе и локалне самоуправе дају резултате и да је циљ ове посјете у оквиру Владине агенде покретања активности у Сјеверном региону како би неспорни ресурси овог региона били валоризовани и како би тиме био подигнут стандард живота и економија Црне Горе.

„Видио сам данас у Мојковцу да и заједнички вишегодишњи напори Владе и локалне самоуправе већ дају резултате и сигуран сам да ћемо у овој години и у годинама које долазе и у Мојковцу имати реализацију развојне политике Владе“ – рекао је премијер Марковић новинарима на крају посјете. Предсједник Владе је подсјетио да је јутрос на састанаку са руководством Општине затражио од руководства Мојковца конкретно дјеловање у сарадњи са Владом на развојним пројектима. Премијер је том приликом посебно истакао отварање бизнис зоне и хотела.
Предсједник Марковић је изразио задовољство свим локацијама које је данас посјетио изразивши увјерење да сви ти пројекти доприносе развоју Сјеверног региона.

Тара Аероспаце анд Дефенце Продуцтс АД Мојковац

Фабрика Тара Аероспаце анд Дефенце Продуцтс АД Мојковац производи различите врсте пиропатрона и пиротехничких пуњења и ракетни мотори који се користе у сврху спашавања пилота и посаде, односно активације избацивог пилотског сједишта на летјелицима и руске и западне производње; инфрацрвене и антирадарске мамце; сигналне патроне; упаљаче за минобацачку муницију као и пиштољ ТМ9 и пушку ТМ4 за које већ изражавају интересовање ван Црне Горе.

Фабрика посједује НАТО сертификате.
 
 

Пробијање пута Мојковац – Врагодо – Вриоца – Жарски катун

Средства су предвиђена капиталним буџетом Дирекције јавних радова. Радови на путу дугом 8,5 км (прва фаза – 2 км) почели су 14. августа 2017. Радове изводи компанија Фидија.
  


Зграда за социјално угрожене породице

Средства су опредјелјенја издвојена 30. децембра 2016. године.
    
  
Градски паркинг реконструише се донацијом НР Кине. Површина је 1.600 м2.
 


Школа „Милован Ракочевић“
 
Школу „Милован Ракочевић“ у Лепенцу похађа 50 ученика. На школи старој 36 година кров је замијењен донацијом НР Кине Мојковцу у висини од 150.000 еура, од чега је реконструкција крова износила 30.000 еура.
  

   
Реконструкција водовода у Подбишћу
 
Реконструкцијом се рјешава проблем водоснабдијевања 61. домаћинства. Вриједност радова је 75.000 еура.
                                                                
  
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
 
Мојковац дефинитивно има добру перспективу и због тога Влада ће урадити све да та перспектива буде претворена у реалност

Сумирајући утиске посјете Мојковцу, предсједник Марковић је изјавио да је укупна Владина агенда „Усмјерена на то да на сјеверу покренемо бројне активности у сарадњи Владе и локалних заједница како би неспорне ресурсе сјевера отворили и валоризовали и на сјеверу коначно почели да стварамо услове да људи остају и да квалитетније живе и да стварамо нову вриједност и на тај начин побољшавамо укупно стање у држави односно подижемо нашу економију.“

Говорећи о радовима на путу ка новом скијалишту на Бјеласици, на Жарском катуну, премијер је изјавио: „Импресиониран сам, заиста, оним што ће та инвестиција у инфраструктуру омогућити Мојковцу и свеукупном развоју. Тај пут ће припадати регионалном путу за то будуће скијалиште и сасвим сам сигуран да после 50 година приче о томе да мојковачку страну Бјеласице треба отворити и за зимски и за љетњи туризам коначно претварамо у конкретне акције и да ће оне дати прилику многим грађанима у Мојковцу да унаприједе своја пољопривредна газдинства, да се окрену туризму комбинацијом туризма и пољопривреде, а вјерујем да ћемо добити и квалитетне инвеституре који ће можда пронаћи свој интерес у неким секторима реалне економије.“

Појашњавајући развојне планове за простор бившег јаловишта, предсједник је рекао: „Улазимо у завршну фазу реализације пројекта гдје ће читав овај простор бити претворен у једну рекреативну спортску зону која ће грађанима Мојковца омогућити већи комфор живота на овом простору, а наравно створити претпотавке за неке дјелатности које ће омогућити нова радна мјеста. Вјерујем на овом простору да ћемо имати нове објекте који ће омогућити или ће бити основа или подршка потенцијалима које нуди Тара, потенцијалима које нуди Бјеласица или Сињајевина, посебно кад је у питању планински туризам и наравно неке друге дјелатности.“

По мишљењу предсједника Марковића, кључна ствар је да се у идућој години уреди бизнис зона - „Да она није само простор који је проглашен бизнис зоном, а не нуди никакве предуслове за оне који желе да се баве бизнисом, да Влада и Општина уреде ту бизнис зону, да обезбиједе свеукупну инфраструктуру ... како би инвеститори који желе да покрећу неки бизнис и отварају нова радна мјеста имали за то услове. И због тога вјерујем да Мојковац дефинитивно има добру перспективу и због тога Влада ће урадити све да та перспектива буде претворена у реалност.

Марковић: Предсједник Владе и министри треба да буду тамо гдје се одвија живот

У одговору на новинарско питање је ли индикативно то што се његова посјета Мојковцу, као и потпредсједника Симовића Цетињу, реализују у општинама у којима се на јесен одржавају избори, Марковић је оцијенио да предсједник Владе, потпредсједник и ресорни министри треба да буду тамо гдје се одвија живот и тамо гдје треба покретати инвестиције и тражии прилике за нова радна мјеста.
 
„То је посао Владе, није посао Владе бити у кабинету. .... Али овдје смо да урадимо нешто и да се договоримо шта треба урадити за већи квалитет живота на овом подручју. То је једна ствар – то је наша политика, то је наше опредељење. Друго, није ми познато да су расписани избори,“ нагласио је премијер, подсјетивши да изборе расписује Предсједник државе, и да се тек када буду расписани улази у зону одређених законских ограничења.
 
На опаску новинара о примједбама из неких НВО да се ради злоупотреби, премијер је додатно појаснио: „Влада мора да буде у контакту са грађанима, Влада мора да буде у контакту са руководством општина. Влада мора да уради све да се ресурси које имамо валоризују и да се претворе у опште добро. А да сједимо у канцеларији рекли би да не изалзим и да не идем на терен, онда би питали зашто сједите у канцеларији, а не идете на терен?“

Влада ће обезбиједити трошкове за студенте Високе медицинске школе из Берана
   
Коментаришући статус Високе медицинске школе из Берана и потребе студената које из њега произилазе, премијер је поновио познате ставове:
  
„Влада је донијела одлуку, односно Влада је опредијелила да сједиште Високе медицинске школе буде у Беранама, Управни одбор Универзитета је то потврдио и сада је ствар организације Медицинског факултета како да организује наставу. Влада се неће бавити тим, нити нам то припада. Али оно што сам рекао и што је Влада преузела обавезу за студенте који буду и за вријеме које буду проводили у Подгорици за обуку која је неопходна у Клиничко болничком центру ће имати обезбијеђене трошкове...Студенти ће имати сваку врсту накнаде и то их неће оптеретити у свом школовању, када други то не разумију, када други не разумију шта је државна политика и шта је државни интерес и како се треба реално односити пема потребама једног региона који је важан за Црну Гору и њену економију, и не само за то, јер ми не жалимо да се са сјевера одлази. Ова Влада жели да се на сјеверу остане.“

Влада не размишља о измјени Закона о избору Врховног државног и Специјалног тужиоца

На питање о медијским спекулацијама измјенама закона о избору Врховног државног и Специјалног тужиоца по наводним препорукама Венецијанске комисије, предсједник Марковић је рекао да се у Влади о томе и не размишља, те да такве препоруке не постоје и додао:

„Дакле, то није препорука Венецијанске комисије. То је потреба појединих политичара или странака да направе сметњу на политичкој и правној сцени. Дакле, имамо добар закон, као што видите примјена тих закона даје резултате. Данас имамо Тужилаштво које је много ефикасније и одговорније. Данас имамо Специјално тужилаштво које има јасне одговоре на сваку пријетњу у Црној Гори и у овом тренутку Влада о томе не размишља.“


 
    
Yоутубе линк: хттпс://yоуту.бе/WА5лтЛ_БЛ2Е
   
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?