Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Успостављена сарадња Министарства здравља са Криминалистичко-полицијском академијом из Београда

Министарство здравља Црне Горе и Криминалистичко-полицијска академија из Београда, започели су сарадњу у оквиру научно истраживачког пројекта „Унапређење знања о новим психоактивним супстанцама и кријумчарење дрога у Европи“. Сарадња је започета састанком одржаним у Министарству здравља, на којем су учествовали секретар министарства Никола Антовић, начелница Одјељења за политике спречавања злоупотребе дрога др Јасна Секулић и професор Криминалистичко-полицијске академије из Београда Ненад Радовић.
Овај научни пројекат спроводи италијански Центар за истраживања безбједности и криминала из Вићенце, а финансира Европска комисија, и поред професора са Академије, учествују и експерти из Летоније, Бугарске, представници институција Републике Србије,неки од експерата Интерпола и Еуропола.
Циљ пројекта је сагледавање проблематике појаве нових психоактивних супстанци на просторима регије Западног Балкана, сагледавања начина и система могућих одговора на ову актуелну проблематику.
Секретар Министарства здравља Никола Антовић, исказао је задовољство иницирањем сарадње, и истакао спремност овог ресора да у пуном капацитету учествује у конкретним истраживачким активностима, у складу са секторском надлежношћу.
Начелница Одјељења за политике дрога, Јасна Секулић, упознала је госта са начином функционисања Система за рано упозорење на појаву нових психиактивних супстанци, који је у координацији Министарства здравља устројен у Црној Гори, у сарадњи са експетима Европске комисије. Секулић је истакла ефикасну сарадњу између Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова-Управе полиције-Форензичког центра у овој области, као и увезаност Црне Горе у у ЕУ Систем раног упозорења на нове супстанце. Професор Ненад Радовић, представио је план одвијања пројектних активности, са крајњим циљем додатне регионалне сарадње на овом пољу између више институција и у више држава регије.
Министарство здравља има проактвну улогу, у раду и чланству свих међународних тијела из области политика дрога, па је и будућа сарадња са Криминалистичко полицијском академијом из Београда, на линији учешћа у регионалним и билатералним инцијативама, а у циљу доприноса спречавања злоупотребе дрога.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?