Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић: Посланик Коњевић у одсуству је очигледно заборавио оно што је знао бивши министар Коњевић

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде Мулутин Симовић одговарајући на питање новинара везано за изјаве посланика Рашка Коњевића о износу пореског дуга казао је да по том питању има дилему - на ког Рашка Коњевића новинар мисли.

„Да ли мислите на изјаву Рашка Коњевића, бившег министра финансија из прелазне Владе или на изјаву Рашка Коњевића актуелног посланика у одсуству”, казао је Симовић, одговарајући на питања новинара током данашње конференције у Доњим Кокотима.

„Питам, подсјећајући да је као министар саопштио и записао да је реално наплативи порески дуг 236 милиона еура, а сада као посланик говори о 700 милиона дуга који треба наплатити”, казао је Симовић.

Он је истакао, да док посланик Коњевић упорно критикује Владину политику у овој области, Влада са релевантних међународних адреса добија признања у односу на резултате мјера финансијске консолидације, међу којима је и наплата пореског дуга.

„Подсјетићу, да је потписано преко 6.000 рјешења за репрограм дуга у укупном износу од 176 милиона еура и упознаћу црногорску јавност да је до сада наплаћено око 15 милиона еура а да ћемо до краја године наплатити око 20 милиона еура. План је био да то буде 12 милиона. Дакле 8 милиона више од плана”, казао је потпредсједник Владе.

На тврдњу посланика Коњевића да је Уредба о наплати пореског дуга имовином донијета без правног основа у Закону о репрограму, Симовић је казао да „очигледно, посланик у одсуству Коњевић не жели да види да је законски основ за Уредбу у Закону о Буџету за 2017. годину”.

„Посланик Коњевић у одсуству је очигледно заборавио оно што је знао бивши министар Коњевић. Заборавио је да процедура рада Владе подразумијева да се усвојени закључци верификују усвајањем записника на сљедећој сједници Владе. Таква је процедура била и поводом закључака које је Влада усвојила на сједници 27. јула и коначног односа према њима 24. августа. У односу на закључке који су били предмет интересовања посланика Коњевића, Влада је имала у виду различита правна тумачења и у коначном заузела став не остављајући било какав простор за супростављање различитих правних мишљења. Влада је донијела нову Уредбу, понављам утемељену у Закону о Буџету и створила недвосмислен правни основ за наплату пореског дуга имовином уз јасну опредијељеност о строгом вођењу рачуна о тржишној и функционалној вриједности имовине којом би се евентуално наплатио ненаплативи дио пореског дуга”, казао је потпредсјендик Владе Милутин Симовић.

Одговарајући на још једну изјаву посланика Коњевића везану за Нови дувански комбинат, Симовић је саопштио да су посљедње информације о реализацији пројекта које је затражио од извршног директора НДКП Габријела Арведе, охрабрујуће. „Тражио сам званичну информацију о томе шта се урадило од мог посједњег обиласка локације нове фабрике, у априлу, до данас. Најкраће, од тог момента до данас у објекат се уложило више од милион еура, што се види и по самом објекту који поприма размјере озбиљне фабрике. Посебно је охрабрење динамика набавке опреме. Саопштено ми је да је усељена у халу опрема вриједности 600 хиљада еура, да се у Луци Бар налази опрема 1,6 милиона вриједна, да је данас у складиште Зетатранса стигла опрема вриједна 1,8 милиона еура, и да до краја мјесеца стиже опрема вриједна 4,5 милиона еура. Све то заједно са опремом која ће стићи за дио који се гради поред фабрике, везан за припрему сировине из примарне производње, биће 13,5 милиона еура", саопштио је Симовић.

„Мислим да сви ови подаци треба да нас охрабре, па и забринутог посланика у одсуству Коњевића, јер сви заједно треба да се радујемо да ћемо покренути дуванску индустрију, отворити више од 100 радних мјеста, да ћемо добити гаранцију откупа за гајитеље дувана. То су наши циљеви и захтјеви према инвеститору”, казао је Симовић.

Симовић је поручио Коњевићу и да се мане отворених писама, јер има отворен Парламент који треба да буде мјесто дијалога.

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем

Yоутубе линк: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=вфсСвкфФрЗМ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?