Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Нема и не треба да буде никакве тајности у одштети жртвама ратних злочина

Поводом тврдње коју је објавила српска државна агенција Танјуг, а од ње преузели бројни медији у региону, позивајући се на извјесни портал Бирн, да је Влада Црне Горе навела у извјештају да ће платити 1,35 милиона еура одштете жртвама злочина почињених деведесетих година на територији Црне Горе и да то пише у Извјештају у који је „Бирн имао увид“ ради исправног и цјеловитог информисања јавности саопштавамо да никакав тајни извјештај не постоји, да су сви извјештаји Владе на ову тему јавни и доступни на порталу Владе www.гов.ме.

Влада Црне Горе је на 36. сједници, одржаној 27. јула 2017. године усвојила Пети полугодишњи извјештај о реализацији Акционог плана за 23. преговарачко поглавље – Правосуђе и темељна права за период јануар – јун 2017. с Другим полугодишњим извјештајем о реализацији Оперативног документа за спрјечавање корупције у областима од посебног ризика - Анекса Акционог плана за 23. преговарачко поглавље.

Извјештај је објављен истог дана.

Линк на материјал и закључке 36. сједнице Владе ЦГ: хттп://www.гов.ме/сједнице_владе_2016/36


Податак о којем је ријеч је на 36. страни документа.

Дакле, није ријеч ни о каквом тајном податку ни документу у који је неко морао „имати увид“ да би о томе нешто објавио веч је ријеч о јавном документу објављеном прије готово мјесец и по на порталу Владе Црне Горе.

Сензационалистичким медијским приступом и инсинуирањем да је ријеч о тајном податку и документу Црна Гора, чија је влада најтранспарентнија у региону, покушава се по већ виђеној матрици увући у политичке полемике које је превазишла.

Политика одговорног суочавања са сопственом прошлошћу, што подразумијева и адекватну одштету жртвама, као и потреба да као правна држава испуњава своје обавезе одавно су обиљежје политике Црне Горе препознато и ван наших граница. Та политика је и потврда цивилизацијског искорака Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?