Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пејовић: Унапређење медијског сектора значајно за напредак ка ЕУ

Објављено: 11.09.2017. 20:46 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

MEPMEP

„Црна Гора је свјесна постојећих изазова али и максимално посвећена заједничком раду на ефикасном спровођењу обавеза које ће наш медијски сектор приближити европским стандардима, али и допринијети испуњењу  мјерила у поглављу 23 Правосуђе и темељна права", поручио је министар евроских послова Александар Андрија Пејовић отварајући уводни састанак експертске мисије о слободи изражавања и медија.

Министар је пренио очекивање да ће тридесет састанака с осамдесет представника црногорских институција резултирати израдом квалитетног извјештаја, као и Водича за регулисање медијске политике који ће бити значајни за даље напредовање у поглављима 10 Информатичко друштво и медији и 23 Правосуђе и темељна права.

Поручио је да је Влада Црне Горе посвећена раду на дефинисању савремене, европске медијске политике и успостављању одрживог саморегулаторног механизма. Такође, је изнио очекивање да ће искуства експерата допринијети сагледавању медијског тржишта, законодавног оквира, медијског и јавног сервиса, шеми подршке, транспарентности медија, саморегулацији, интегритету новинара и другим бројним темама од значаја за ову област.

Он је истакао да ће спровођење анализе и израда свеобухватног водича бити од изузетног значаја за даље регулисање медијске политике у Црној Гори и изнио очекивање да ће то допринијети испуњавању преосталих обавеза у процесу приступања Европској унији, посебно у областима владавине права и информатичког друштва.

Шеф Делегације Европске уније у Подгорици Ајво Орав је поручио да је слобода штампе важна за напредовање према чланству у ЕУ, али и указао да је снажна, кохерентна и ефикасна саморегулација најбољи начин заштите слободе штампе.

Истакао је да слободно и критичко извјештавање представљају једну од главних карактеристика слободног и демократског друштва, али и указао на потребу за одговорношћу медија, јачање саморегулаторних тијела и осигурање ефикасне примјене Етичког кодекса.

Амбасадор Орав је нагласио да је Црна Гора прва држава у региону у којој је покренуто истраживање медијског сектора поручивши да наша држава поново може бити добар примјер за остале земље у процесу проширења. 

Шефица Одјељења за медије и интернет у Генералном директорату за људска права и владавину права Савјета Европе Лејла Дервишагић је, након представљања пројекта, истакла да је слобода изражавања једно од основних људских права и да медији имају најзначајнију улогу у том сегменту. Поручила је да експерти који бораве у Црној Гори добро познају ситуацију на терену и истакла важност учешћа свих институција и појединаца који ће помоћи да спровођење анализе, која је заједнички подухват,  буде у потпуности заокружено  будући да је њен циљ добро функционисање медија, а самим тим и цјелокупног друштва у контексту приступања ЕУ. 

Експертска мисија о слободи изражавања и медија, која ће боравити у Црној Гори 11-14. септембра, је организована у оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи у оквиру којег је планирана израда анализе медијског сектора.

Током мисије, експерти ће разговарати с представницима црногорских институција, медија, оператора, регулатора, невладиног сектора и академске заједнице о правном оквиру медијске политике и његовом спровођењу, о ауторским правима, државној помоћи, механизмима развоја и подршке медијима, јавном сервису, новинарском интрегритету, саморегулацији, медијској писмености.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Видео: Састанак експертске мисије о слободи изражавања и медија у Црној Гори - кадрови

Видео: Обраћање министра европских послова Александра Андрије Пејовића

Видео: Обраћање шефа Делегације ЕУ Аива Орава

Видео: Обраћање представнице Савјета Европе Лејле Дервишагић

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?