Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Тврдње Ранка Кривокапића су покушај дезинформисања јавности

Предсједник СДП Ранко Кривокапић изнио је у јавности тврдњу да су зараде у Црној Гори ниже од зарада грађана Замбије, Намибије и Конга („грађани све горе живе, наша примања су гора од Замбије, Намибије, Конга” – сајт Социјалдемократске партије).

Изнијете тврдње су не само нетачне, паушалне и површне већ су и одраз популизма, политикантства и покушаја „креативног“ тумачења званичних статистичких података.

Да је заиста ријеч о наведеном, потврђују званични подаци референтних међународних институција и организација, попут УН-а, Свјетске Банке, ММФ-а, које пореде најважније показатеље животног стандарда грађана у различитим земљама свијета.

Према Извјештају УН-а о развоју по мјери човјека који прати најважније показатеље животног стандарда у свијету. Црна Гора се налази на 48. мјесту од укупно 188 рангираних земаља, што Црну Гору сврстава у групу од 50 земаља свијета са веома високим степеном развоја по мјери човјека, док се Намибија, Република Конго и Замбија, налазе на 125., 135. и 139. мјесту у Извјештају УН-а о развоју по мјери човјека. При томе се Демократска Република Конго налази на 176. мјесту од 188 рангираних земаља, спадајући у групу земаља са ниским степеном развоја по мјери човјека..

Према званичним подацима Свјетске банке БДП пер цапита у Црној Гори, мјерен паритетом куповних снага, као медјународно упоредивим индикатором, на нивоу је од 104% просјечног свјетског БДП пер цапита (дакле изнад просјека), и на нивоу од око 42% просјека у ЕУ.

Државе Африке, о којима говори г-дин Кривокапић имају много нижи животни стандард од Црне Горе. Тако, Демократска Репубика Конго има БДП пер цапита која је на нивоу од 5% просјека у свијету; Република Конго на нивоу од 35% свјетског просјека, Замбија 24% и Намибија 65% свјетског просјека. Дакле, животни стандард у Демократској Републици Конго је око 20 пута нижи од стандарда у Црној Гори, у Замбији је на нивоу ¼ животног стандарда у Црној Гори итд.

Када је ријеч о просјечним зарадама у поменутим земаља, препроучујемо г-дину Кривокапићу да прикупи званичне статистичке податке ових земаља у вези са наведеним, јер је нетачна његова тврдјња да је просјечна мјесечна нето зарада у овим земаља изнад оне у Црној Гори. Напротив. Ако би се подаци посматрали номинално, без коришћења критеријума паритета куповних стандарда, пројечна мјесечна нето зарада је преко 10 пута већа у Црној Гори од оне у Демократској Републици Конго, и преко 100% је већа него у Замбији. Међутим, податке о зарадама наведених афричких земаља није могуће поредити на овај начин, из разлога различите методологије обрачуна просјечне зараде, јер у некима од ових земаља у обрачун просјечне зараде улази и неформална запосленост која је често виша од формалне. Могуће је да је опредјељење господина Кривокапића да умјесто података међународних референтних институција, као извор изјава искључиво користи паушалне и површне анализе, попут оних које су претходних дана објављиване на тему зарада у Африци, у којима се упоређују просјечне зараде по земљама обрачунате по различитим методологијама, па чак и у различитим валутама. То је свакако одраз његове недобронамјерности и покушаја дезинформисања јавности.

И у крајњем, обавјештавамо г-дина Кривокапића да просјечна зарада у Црној Гори биљежи раст и номинално и реално, и да се у континуитету повећава број запослених. Увјерени смо да ће снажан економски раст од преко 4% у првој половини године, као и побољшање већине економских показатеља, донијети још веће стопе раста запослености и зарада, тежећи остварењу нашег кључног приоритета, а то је брже приближавање животног стандарда наших грађана оном у ЕУ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?